Neler yeni

Onpage SEO

  • Görüntüleme Görüntüleme: 716
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

SEO
   Offpage SEO
   Onpage SEO
  • On page SEO, bir web sayfasının arama motoru kurallarına göre düzenlenmesi anlamına gelmektedir. Buna SEO dünyasında site içi SEO çalışmaları da denilmektedir. Bir kişi web sitesine SEO çalışması yapmak istiyorsa kesinlikle ilk olarak On page SEO çalışmalarını yapmalıdır çünkü unutmayın ki SEO çalışmaları site içerisinde başlar.

    On page SEO kuralları, arama motoru üstünde yapılan yeni güncellemelerle birlikte sürekli olarak değişim göstermektedir. Bu yüzden On page SEO çalışmalarının sürekli olarak devam eden bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan değişiklikler sadece iyi sıralama almak için yapılmaz. Yapılan tüm değişikliklerin ayrıca kullanıcı deneyimini (UX) arttırma konusunda etkili olduğunu söyleyebiliriz.

    On page SEO çalışmalarına ciddi ekonomik bütçe ayırmaya gerek yoktur. Bireysel olarak yapılan değişiklikler sayesinde iyi sıralamalar almak mümkündür. Kısacası On page SEO’nun oyunu kurallara göre oynamak olduğunu söyleyebiliriz.

    Şimdi sizlere önemli site içi SEO (On Page SEO) ile alakalı teknikler sunacağız. Eğer çalışmalarınızı bu doğrultuda yapmadıysanız, bu tekniklere göre yapacağınız değişiklikler ciddi trafik artışı yakalamanızı sağlayacaktır.

    1) SEO Dostu URL Kullanımı
    Yaptığımız gözlemlemeler sonucunda kısa URL’lerin daha iyi sıralamalar aldığını gözlemledik. Öncelikli olarak bu etkisinden dolayı URL’leri kısa tutmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca belirlediğiniz URL’lerde kesinlikle anahtar kelimenin yer almasına özen göstermelisiniz. Aşağıdaki örnek URL’leri inceleyecek olursanız çalışmalarınızı nasıl yapmanızın gerekli olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

    SEO Dostu URL Kullanımı


    2) Başlıkta Anahtar Kelime Kullanımı
    Başlığın en etkili SEO kriteri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu yüzden makalelere atılan başlıklara ayrı bir şekilde özen gösterilmelidir.

    Anahtar kelime başlık etiketinin başlangıcında yer alırsa daha iyi sıralama alacağı belirlenmiştir. Anlam karmaşası oluşturmamasına dikkat ederek anahtar kelimelerinizi olabildiğince başlıkların başlangıcında kullanmaya özen gösterin.

    Başlıkta Anahtar Kelime Kullanımı


    3) Başlıkta Tetikleyici Kelimelere Yer Verilmesi
    Kelimelerin insan psikolojisi üstünde hafife alınmayacak kadar yüksek etkisi bulunmaktadır. Makale başlıklarınızda tetikleyici kelimelere yer vermeniz daha fazla tıklama almanızı sağlayacaktır. “11 değişik faktör, 2018, en güzel, en iyi, adım adım öğrenin” gibi kelimeler kullanabileceğiniz tetikleyici kelimelerdir.

    Sıralamanız aşağılarda dahi olsa tetikleyici nitelik taşıdığı için daha fazla tıklama almanıza yardımcı olacaktır. Ülkemizde bu durum mıknatıs etkisi olarak tanımlanmaktadır. Bunu aşağıdaki görseli inceleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.

    Başlıkta Tetikleyici Kelimelere Yer Verilmesi


    4) Başlığın H1 Etiketiyle Kullanılması
    Makale başlıklarının H1 etiketiyle kullanılması gerekmektedir. WordPress gibi hazır yazılımlarda H1 etiketi otomatik olarak başlık tanımlamasında kullanılmaktadır ancak bazı wordpress temalarında veya özel yazılımlarda H1 tanımlamasını manüel olarak yapmanız gerekmektedir.

    Bu güne kadar başlıklarınızın H1 etiketiyle tanımlanıp tanımlanmadığını kontrol etmediyseniz kesinlikle kontrol etmelisiniz. Makalenin yer aldığı sayfadayken kaynak koduna bakarak tanımlamaların nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz.

    Başlığın H1 Etiketiyle Kullanılması


    NOT: Sayfanızda sadece 1 adet H1 etiketinin olmasına özen gösterin. Ayrıca H1 etiketi içerisinde yer alan başlıkta anahtar kelimenizin olmasına dikkat edin.

    5) Makaleye Resim ve Video Ekleme
    Makalelerin sadece metinlerden meydana gelmesi bir süre sonra okuyucunun sıkılmasına ve sayfayı terk etmesine neden olur.

    Makalelerinize resim veya video ekleyerek okuyucuların ilgisini belirli bir noktaya çekmeyi başarabilirsiniz. Bu da sayfada kalma süresinin ciddi anlamda artmasını sağlayacaktır. Sayfada kalma süresi aşırı derecede önemli Google sinyallerinden birisidir. Okuyucular makalelerinizde ne kadar fazla vakit geçirirse o oranda Google gözünde web sitenizin değeri artar.

    6) Makalelerde H2 Kullanımı
    Makalelerinizde en az 1 tane H2 etiketinin olmasına ve bu H2 etiketinde anahtar kelimenizin geçmesine özen gösterin. Çoğu kişinin görmezden geldiği bu durum önemli On Page Seo kriterleri arasında yer almaktadır.

    H2 etiketlerinde semantik kelime ve kelime gruplarına yer verilmesi ilgili makalenin kapsamının geniş görünmesini sağlayacaktır. Arama motoru botları bunu fark ettiğinde ciddi trafik artışları gözlemlenecektir.

    7) Giriş Paragrafında Anahtar Kelimeyi Kullanma
    Makalenizin giriş paragrafında, özellikle ilk 150 kelime içerisinde anahtar kelimeye yer vermelisiniz. Makale yazarlarının yapmış olduğu en büyük hata anahtar kelimeye ilk 150 kelime içerisinde yer vermemesidir. Giriş kısmını uzun tutmaktan ziyade, anlamsal bütünlüğü bozmadan anahtar kelimeye yer vererek yazmanız olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

    Bir makalenin okunmasındaki en önemli faktörlerin başında ilk paragraf gelir. Okuyucu ilk paragrafla makaleye ısındırın. İlgi uyandıracak cümlelere yer verin. Bu makalenizin sonuna kadar okunmasını ve Google gözünde UX değerlerinin artmasını sağlayacaktır.

    8) Responsive Tasarım Kullanımı
    Responsive tasarım, masaüstü ve mobil görünümde tasarımın bozulmadan açılması anlamına gelmektedir. Son yapılan güncellemelerin büyük kısmı mobil kullanıcı deneyimi ile alakalıdır. Bu yüzden kullanacağınız tasarımların mobil dostu olmasına özen gösterin.

    Mobil tasarım kullanmanız en önemli iç seo faktörlerinden olan UX değerlerinin artmasını sağlayacaktır. Kullanıcı deneyiminin aşırı derecede önemli olduğunu bilerek tasarımınızda değişiklikler yapmalısınız. Henüz responsive tasarıma geçmediyseniz bu tasarıma geçerek yüksek trafik elde edebilirsiniz.

    9) Makalelerde Dış Bağlantı Kullanımı
    Web site geliştiricilerinin en çok yaptığı hatalar arasında makalelerde dış bağlantı kullanmamaları yer alır. Makalelerinizde alakalı web sitelere dış bağlantı vererek makalenizin neyle alakalı olduğunu daha iyi vurgulayabilirsiniz.

    Makalelerden dış bağlantı verilirken kesinlikle ilgili alanda otoritesini kanıtlamış olan web sitelere bağlantı verilmelidir. Ayrıca uzmanların büyük kısmı verilen bağlantıların nofollow olarak verilmesinin gerekli olduğunu savunmaktadır.

    Bağlantı verilen sayfaların özdeş içerik olması önemlidir. SEO makalesinden gidip de lahananın faydaları ele alınan bir web siteye bağlantı verilmesi web sitenizin kimliğini bulamamasına ve sıralama kaybı yaşanmasına neden olacaktır.

    10) Site İçi Bağlantıların Kullanımı
    Site içi bağlantılar bir web sitenin can alıcı noktalarından birisidir. İç bağlantı kullanımında bu alanda tanınmış web sitelerden birisi olan Wikipedia’yı örnek alabilirsiniz.

    Kaleme aldığınız yeni makalelerden eski makalelere iç bağlantı vermeye özen gösterin. Bu durum eski makalelerinizin de popüler kalmasına yardımcı olacaktır.

    NOT: İç bağlantı verilirken sürekli aynı makaleye ve aynı kelimeye bağlantı verilmemelidir. Buna dikkat edilmeyecek olursa bir süre sonra web siteniz kelime filtresine girebilir. Bu yüzden iç bağlantılarınızda uzun kuyruklu olarak bağlantı vermeye de özen gösterin.

    11) Site Hızı Düzenlemesi
    Web site sayfa yükleme hızının yeni yapılan mobil first Index güncellemesiyle birlikte bir sıralama sinyali olacağı bildirildi. Bu bağlamda site hızı düzenlemesi yapılmalı. Uygun sektörler için AMP kullanılmalı. Ayrıca CDN kullanarak ve sunucuda yer alan resimleri sıkıştırarak web site hızında ciddi iyileştirmeler yapılabilir.

    Web sitenizin yüklenme hızı kesinlikle 4 saniyeyi geçmemeli. Yüklenme hızı 4 saniyeyi geçecek olursa bu durum web sitenizin UX değerlerinin düşmesine, okuyucuların başka web sitelere yönelmesine neden olacaktır.

    Web sitenizdeki hız problemlerini tespit etmek için Google PageSpeed Insights sayfasını kullanabilirsiniz. Sistem tarafından gerçekleştirilen analiz sonucunda hızın düşmesine neden olan faktörler hakkında bilgilendirileceksiniz.

    12) Semantik (LSI) Kelimeleri Kullanma
    LSI genel olarak anahtar kelimenize yakın veya eş anlamlı kelimeleri kullanmanız anlamına gelir. Bu kelimeleri kullanmanız anlamsal olarak makalenizin güçlenmesini ve daha iyi sıralama almanızı sağlayacaktır. Alaka düzeyinin arttırılmasında semantik kelimeler aşırı derecede etkilidir.

    Semantik kelimeleri ve kelime gruplarını bulmak için yine Google dizininden yararlanabilirsiniz. Google üstünden anahtar kelimenizi arayın ve sayfanın en alt kısmında yer alan ilgili aramalar kısmını inceleyin. Burada yer alan kelime ve kelime gruplarını makalenizde kullanarak makalenizi semantik hale getirebilirsiniz.

    Semantik (LSI) Kelimeleri Kullanma


    13) Resimlerin Optimize Edilmesi
    Önemli olsa da On Page SEO konusunda en az dikkat edilen şeylerin başında resimlerin optimize edilmesi yer almaktadır. Makale içerisinde yer alan resimler makalenin ne ile alakalı olduğunu gösterir.

    Bu etkisinden dolayı makaleye eklenecek olan resimlerin iyi bir şekilde optimize edilmesi gerekmektedir. Aşağıda URL olarak doğru ve yanlış kullanımlar yer almaktadır.

    Resimlerin Optimize Edilmesi


    Görselden de anlayacağınız üzere resim URL’sinde anahtar kelime yer almalıdır. Ayrıca resimlere başlık ve alt açıklama da gerilmelidir. Başlık ve alt açıklamalar resmin botlar tarafından daha iyi bir şekilde tanımlanmasını sağlayacaktır.

    14) Sosyal Paylaşım Butonlarının Kullanılması
    Sosyal paylaşımların sıralama sinyali olmadığı sürekli olarak vurgulanır. Elbette doğrudan etkisi yoktur ancak dolaylı yoldan olan etkileri hafife alınmayacak kadar fazladır. Bundan dolayı tüm web site sahipleri sosyal paylaşım butonlarını web sitelerinde kullanmalıdır.

    Makaleleriniz sosyal medyada paylaşıldığı zaman içeriklerinizden daha fazla kişi haberdar olacaktır. Bu da zamanlar marka bilinirliliğinizin artmasını ve sıralamalarınızın eskisine oranla iyileşmesini sağlayacaktır.

    15) İçerik Uzunluğu
    Yapılan araştırmalar sonucunda uzun içeriklerin arama motoru gözünde daha faydalı olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimenizi aradığınız zaman karşınıza çıkan web sitelerin büyük kısmının uzun içeriğe sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

    Yapılan incelemeler sonucunda faydalı bir içeriğin 1800 kelime dolaylarında olmasının gerekli olduğu tespit edildi. Tabi ki sırf içeriği uzatmak adına saçmalanmaması gerekmektedir. Bazen tüm anlatılacaklar sadece 1000 kelimeyle de anlatılabilir.

    İçerik uzunluğunu belirlemek adına anahtar kelimenizde yaptığınız aramada ilk sayfada yer alan web siteleri inceleyin ve makale uzunluklarına bakın. Onlardan bir tık daha fazla konuyu ele almanız daha iyi sıralama almanıza yardımcı olacaktır.

    Ayrıca uzun makalelerde alt aramalara da yer verileceğinden dolayı alt aramalar sayesinde daha fazla trafik çekeceğinize emin olabilirsiniz.

    16) Sitede Kalma Süresi
    Web sitenize gelen okuyucunun web sitenizde uzun süre kalmasına dikkat edecek şekilde çalışmalarınızı yapın. Eğer bir kişi web sitenize girdikten hemen sonra geri tuşuna basıyorsa bu durum web sitenizin doyurucu içeriğe sahip olmadığını gösterir. Bu tip bir durumla karşı karşıyaysanız içerik kalitesini arttıracak yönde çalışmalar yapmalısınız. Böylelikle sitede kalma süresi de artacaktır.

    Unutmayın ki SEO site içerisinde başlar ve site dışına doğru devam eder. Yaptığınız OFF Page Seo çalışmalarından olumlu sonuçlar alabilmek için On Page Seo çalışmalarınızın kusursuz olması gerekmektedir. Bazen sadece On Page SEO çalışmalarını iyi yaparak dış çalışmalara gerek kalmadan dahi iyi sıralamalar almak mümkündür.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.