Neler yeni

RSS

  • Görüntüleme Görüntüleme: 582
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

RSS
  • Mutlaka gezdiğiniz bazı sitelerde karşınıza çıkmıştır RSS ifadesi ve aşağıda gördüğünüz sembol. Peki RSS nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Nasıl takip edilir? Bunları biliyor musunuz?

    RSS, özellikle haber sağlayan sitelerin, blogların ve podcastler gibi sürekli olarak güncellenen sitelerin güncellemelerinden geri kalmamanız için kullanılan ve bazı site ve dosya formatları ile çalışan bir doküman takip sistemidir.

    Biraz teknik kısmına dokunursak .rss ve .XML biçimindeki dosyaları takip ederek standart bir formatta önünüze sunan bir dosyadır RSS.

    1617962369671.png


    0.91 versiyonunda iken Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) olarak adlandırılan RSS, 0.9 ve 1.0 olduğunda RDF Site Summary (RDF Site Özeti), 2.0.0 versiyona ulaştığında da Really Simple Syndication (Çok Basit Besleme) olarak adlandırılmıştır. (Muhtemelen siz de karşılaştığınız yerlerde RSS Besleme ibaresini görmüşsünüzdür)

    RSS teknolojisi sayesinde sürekli takip ettiğiniz sitelerin güncellemelerini, bir toplu yayına abone olmuş gibi sürekli elinizin altında, hazır bulabilirsiniz. Bu sistem ile tek tek tarayıcı sekmelerinde kaybolmadan takip ettiğiniz tüm sitelerin içeriklerine tek bir toplu sayfadan ulaşabilirsiniz.

    Elbette her site sizin gidip RSS biçiminde takibinize izin vermez. Sitenin yapımı sırasında, herhangi bir RSS istemcisinden gelen istek ile uygun formatta bir XML göndermesini sağlamak için ufak bir iki ayar gerekir.

    Bunun yanı sıra yayıncı RSS olarak sadece haberin başlığını, özetini ya da içeriğin tamamını sunmayı tercih edebilir.

    Hangi Siteler RSS Uyumludur?
    Elbette her site RSS istemcilerinin taleplerine cevap verecek formatta değildir. Bir RSS istemcisinin dosyaları alıp sizin karşınıza getirebilmesi için içerik kaynağı olan sitenin RSS/XML ya da Atom destekli olması gerekir.

    Bunun yanı sıra Yahoo’nun Yahoo Haberleşme Grup paketi ile, hayatımıza Spam kalıbının ve SSS format ve kullanımının girmesini sağlayan Usenet ya da News gruplarının; PHP-Nuke, PHP-Fusion, VBulletin, phpBB, Mambo, SMF, MyBB, IPBx paketlerinden biri ile hazırlanmış siteler RSS beslemeyi destekleyen sitelerdir.

    W3C’nin belirlemiş olduğu (www.w3c.org) standart alanlar barındıran bu siteler; başlık, eklenme tarihi, haber gibi belirli alanları sabit olarak bulundurur ve RSS istemciler de bu alanalrdan gerekli ve izin verilen bilgileri alarak sizin için derler.

    En İyi RSS Okuyucular

    Buraya Google Reader vardı yazmak isterdim elbette ama kendisi artık yok ancak yerine kullanılabilecek son derece iyi uygulama ve programlar mevcut.

    Feedly​ (yukarı)

    Kaldırıldı, artık yok falan diye üzülürken herkes Chrome eklentisi olarak varlığını sürdürmeyedevam eden Feedly, benim de kullandığım son derece başarılı bir RSS okuma eklentisi. Tarayıcınıza kurun, hangi siteleri eklemek istiyorsanız ekleyin sonra açıp açıp okuyun. Adeta gazete standı.

    Feedly’nin Chrome tarayıcı eklentisine buradan, Android uygulamasına buradan, iOS uygulamasına da buradan ulaşabilirsiniz.

    Reeder​ (yukarı)

    iOS ve Mac için özel olarak hazırlanmış olan bu istemci, iPhone, iPad ve Mac bilgisayarınızın senkronizasyonunu yakalamış ve Apple severlerin tüm içerik ihtiyaçlarını, tek kalemde, hem de Apple’ın arayüz tasarımına da uyum sağlayarak çözmüş.

    Çok da güzel yapmış.

    FeedReader​ (yukarı)

    RSS dünyasının eskileri arasında olan FeedReader da bir zamanlar sadece bir istemci programı iken günümüze ayak uydurmayı başararak çevrimiçi okumaya imkan veren ve mobil uygulamasını da barındıran bir okuyucu oldu. Ayrıca Feedreader daha profesyonel takılmak isteyenlere ekstra hizmetler de sunuyor. (Aslında ben gazetemi okurken kahve falan getirse çok güzel olur. Gerçek Premium hizmet istiyoruz)

    RSSOwl​ (yukarı)

    İşte karşınızda gerçek bir gelenekçi yazılım ekibi!
    RSSOwl’un mobil versiyonu yok, hatta tarayıcı eklentisi de yok. RSSOwl hala bilgisayarınıza indirip kurmanız gereken bir istemci ve yeni sürümleri genellikle yeni bir işletim sistemi ile birlikte çıkıyor.

    HTTP://www.rssowl.org/ adresinden indirebileceğiniz bu programın Linux, Windows ve Mac desteği bulunuyor. (gelenekçi olduğuna bakmayın, eski kafalı ama iş görür)

    FeedBooster​ (yukarı)

    Öncelikle tasarımı ile klasiklerden ayrılan FeedBooster, Google Reader’daki kaynaklarınızı kolaylıkla taşımaniza imkan verdiği için de son derece kullanışlı.

    Sadece bir web uygulamasından ibaret olan FeedBooster’ı tasarımı nedeniyle Feedly’e tercih edebilirsiniz.
  • Yükleniyor...

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.