Neler yeni

phpMyadmin

  • Görüntüleme Görüntüleme: 915
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

  • Web sayfalarının ve diğer gelişmiş uygulamaların vazgeçilmezi olan veritabanları aslında herkesin göz önünde olmayan bir yapı olarak bilinir. Ancak iş aslında tam olarak öyle değildir. Veritabanları arka planda aslında tam anlamıyla muazzam bir sistemle çalışırlar. Peki bu çalışan yapıyı biraz olsun anlamak istemez misiniz? phpmyadmin nedir isimli yazımızda buna cevap arayacağız.

    phpmyadmin nedir? Hangi amaçlarla kullanılır?
    Bu program aracılığı ile veritabanınızda tablo oluşturabilir, tabloları silebilir, içerisindeki verileri boşaltabilir, veya ilgili tablo verisini güncelleyip, düzenleyebilirsiniz. Aslında bu cümleyi o kadar çok uzatabiliriz ki. Veritabanı ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü işlemi phpmyadmin adını verdiğimiz program sayesinde yapabiliriz. Sadece veri giriş işlemlerini ve bazı sorgulamaları web sayfalarımızdaki arayüzler sayesinde gerçekleştirebiliriz. Bunun haricinde arka planda harıl harıl çalışan bu muazzam yapılara doğrudan ulaşmak istiyorsanız phpmyadmin veya bu program muadilinde bir başka veritabanı yönetim programına ihtiyacınız olacak.

    Şimdi bir örnekle size phpmyadminin ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını daha iyi anlatmaya çalışalım. Bir WordPress web sitesi kurmayı planlıyorsunuz. WordPress Mysql veritabanı ile çalışan bir içerik yönetim sistemidir. Yani WordPress gelişmiş PHP ile kodlanmış sayfalardan oluşan bir web sitesinin ta kendisidir. WordPress i wordpress yapan sadece php midir? Tabi ki değil. Hatta pastanın büyük payı arkaplanda çalışan kusursuz bir veritabanının olduğu aşikar. Peki hiç dikkat ettiniz mi? WordPress sizden ilk kurulum aşamasında ne istiyor? Veritabanı adı, kullanıcı adı, şifre vb.vb… İşte bu sitelerin tüm yükünü taşıyan veritabanlarını yönetmek istiyorsanız, phpmyadmin bunun için biçilmiş kaftan.

    1569757566071.png


    Diyelim ki WordPress’ i bir şekilde kurdunuz, aylar sonra wp-admin e yani yönetim paneline girmek istiyorsunuz ve “o da ne şifrenizi unuttunuz.” Şifre mi hatırla vb. bir yol da yok bunun için biliyorsunuz. Ne yapacaksınız? phpmyadmin ile (tabi ki gerekli güvenlik aşamalarını geçIP) girip ilgili kullanıcıya ait şifreyi değiştireceksiniz. Bunu yapabilmenin tek yolu phpmyadmin kullanmak ya da diğer yönetim programlarıyla ilgili tabloların içine girip ilgili veriyi bir şekilde değiştirmek. Tüm bunlar aslına bakarsanız bir o kadar da riskli. Ancak orta düzey bir web programcısı için phpmyadmin veya diğer veritabanı yönetim araçları olmazsa olmazdır.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.