Neler yeni

Cpanel Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Görüntüleme Görüntüleme: 764
  • Son güncelleme Son güncelleme:
  • cpanel.jpg

    Cpanel nedir?

    Cpanel (Control Panel) Linux sunucularda Hosting müşterilerinin, webmasterların işlemlerini görsel ve interaktif olarak yapmalarına olanak sağlayan, popüler, lisans gerektiren bir web hosting kontrol paneli uygulamasıdır.


    Cpanel Nasıl Kullanılır?
    Bir an için bilgisayarınızda masaüstünüzün ve menülerinizin olmadığını düşünün. Elinizde sadece ms-dos bulunsun. Bununla işlemleri yapmak zor ve sıkıcı olurdu. Örneğin bir dosyayı kopyalamak için copy dosyayolu/dosya yeniyol/dosya komutunu vermeniz gerekecekti. Hem zaman kaybedecektiniz hem de sıkılacaktınız. Linux işletim sisteminde de aynı şeyi düşünebiliriz. Eğer böyle görsel bir panelimiz olmasaydı yüzlerce komut bilmek ve tüm işlerimizi bu komutlarla yapmak zorunda kalacaktık. Cpanel’i bilgisayarınızda masaüstünü kullanır gibi kullanabilirsiniz. Cpanele ilk girdiğinizde birçok resim ve altında yazılar göreceksiniz. Bu resim ve yazılara tıklayrak işlem içeriklerine ulaşabilirsiniz.

    Ne İşe Yarar?

    1) E-posta:

    E-posta hesabı ekleyip silebilir, webmail kullanabilir, otomatik cevaplayıcvılar oluşturabilir, e-posta filtreleyebilir, e-posta kısaltabilir, e-mail Domain yönlendirebilir, e-postalarınızı izleyebilir, e-posta listeleri oluşturabilir, MX kayıtlarınızı yönetebilirsiniz.

    2) Site Yönetimi:

    Cpanel şifrenizi değişebilir, FTP hesaplarınızı yönetebilir, disk ve transfer kullanımınızı görüntüleyebilir, online dosya yöneticisiyle tüm dosya işlemlerinizi yapabilir, Web korumasıyla dosyalarınızı koruyabilir, hata sayfalarınızı özelleştirebilir, alt alan adlarınızı yönetebilir, adres yönlendirmeleri yapabilir, Mysql veritabanları ekleyip silebilir ve phpMyadmin ile bunları tam olarak yönetebilir, sitenize girmesini istemediğiniz ipleri engelleyebilirsiniz.

    3) Analizler:

    Cpanel ile sitenizin analizini yapabilirsiniz. Cpanel eklentileri – Örn. Awstats- sitenize kimin ne zaman geldiğini, ne kadar tıklama yaptığını, IP adreslerini, hangi adresten gelindiğini, arama motorları kayıtlarını, kullanılan web tarayıcılarını ve daha birçok kaydı ayrıntılı olarak gösterir.

    4) Diğer gelişmiş araçlar ve eklentiler:

    Cron işlemler, Mime tipleri, Apache handlers, ağ araçları, SSL yönetimi, CGI merkezi, Agora Shop, Java-Cgi shobet odası, PhpMyChatRoom gibi eklentiler de Cpanel’de bulunmaktadır.

    Cpanel son yıllarda birçok eklentiyi kavraya-rak popülerliğini artırmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Fantastico (onlarca popüler scripti birkaç saniye içerisinde otomatik olarak kurabilen bir ek) ve RVSkindir (Cpanele farklı görsel özellikler ve dil desteği katan bir bileşendir.)


    Avantajları Nelerdir?
    Cpanel’in rakipleri günümüzde Plesk, Direct Admin, Vdeck gibi site yönetim panelleridir. Bunlar içerisinde Cpanel’i en çok zorlayan ve piyasa hacmini daraltan Plesk’tir. Ancak Cpanel’in kurulum ve güncelleme kolaylığı çoğu sistem yöneticisini Cpanel’e yöneltmiştir. Plesk her ne kadar Cpanel kadar iyi bir kontrol paneli olsa da Linux işletim sistemiyle en iyi dans eden, onunla en uyumlu olan kontrol paneli Cpanel olarak kabul edilmektedir. En yakın rakibinden bu farklarla ayrılan Cpanel, hızı, kullanım kolaylığı, kurulum ve güncellemelerinin kolay/otomatik olması, stabilitesi gibi özelliklerle ön plana çıkmaktadır.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.