Neler yeni

Canonical URL

  • Görüntüleme Görüntüleme: 1,261
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

  • Canonical URL uzun zamandır SEO alanında var olan ama önemi yavaş yavaş anlaşılan bir URL biçimidir. Bu URL biçimi adını rel=”canonical” etiketinden almaktadır. Özellikle farklı alan adlarında bulunan ama birleştirme sonrası oluşabilecek kopya içerik problemlerini çözmek için bu etiket kullanılmaktadır.

    Canonical URL Nedir?
    Canonical URL’ler konusunda bugüne kadar çok farklı fikirler görmüş olabilirsiniz. URL yapıları tartışıldığı zaman bunlar konusunda sürekli bir şeyler söylenmektedir. Canonical URL fikrini geliştirmek için SEO alanından epey yararlanılmıştır. SEO bakış açısıyla canonical URL’nin tanımı şu şekildedir:

    “Arama motorlarının otoriter görmesini istediğiniz arama motoru dostu URL’dir. Diğer bir ifadeyle, bir canonical URL ziyaretçilerin görmesini istediğiniz URL’dir.”

    Canonical URL’ler çok sık bir biçimde ana sayfayı tanımlamak için kullanılmaktadır. Aşağıdaki örnekte yer alan URL’lerin her birisinin aynı sayfa olduğunu ispatlamak için bu yola başvurulmaktadır:

    • www.example.com
    • example.com
    • www.example.com/Index.HTML
    • example.com/home.ASP
    • HTTP://www.example.com
    • https://www.example.com
    1596531399527.png


    Gerçekte bunların hepsi birbirinden farklı URL’lerdir. Arama motoru gözünden bakarsak bu pek çok problemi beraberinde getirmektedir. Bu nedenle canonicalleştirme fikri ortaya çıkmıştır. Canonicalleştirme birden fazla seçeneğin olduğu yerde her zaman en iyi URL’yi seçme işlemidir. Bazen bu tür seçimlerde yanlışlık yapabilmektedir. Bunu belirli bir ürün arayan ama her seferinde farklı sayfaya çıkış yapan bir kullanıcının deneyimi gibi düşünebilirsiniz. Bu tür bir deneyimin sonucunda site sahipleri kopya içerik problemiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Buna ek olarak dahili ve harici link problemleri de ortaya çıkabilmektedir.

    Bundan uzak durmanın en kolay yolu arama motorlarına ve kullanıcılara canonical URL’ler yardımıyla tercih edilen sayfanın ne olduğunu aktarmaktır. Diğer bir öneri ise bir sayfanın tüm varyasyonlarının canonical URL’ye yönlendirilmesidir. Tüm büyük arama motorları canonical etiketini desteklediği için bu etiketi kullanarak bir çözüm üretebilirsiniz.

    Kopya içerik ve canonical etiketleri çoğu zaman bir arada tartışılan bir konu olmuştur. Genel olarak sorulan sorular arasında www ve www olmayan URL’lerin canonicalleştirilmesi vardır. Bunlara ek olarak canonicalleştirme yapılması gereken farklı sayfaların olup olmamasıdır.

    Bu tür bir soruya verilecek net cevap yoktur. Çünkü arama motorları URL’lerin sonunda yer alan “/” işareti dahil olmak üzere pek çok noktada çeşitli türde canonicalleştirme işlemi yapabilmektedir. Bu canonicalleştirme işlemlerine küçük büyük harf farklılıkları ve oturum kimlikleri gibi değerler de dahildir.

    Bir sitenin birbirine benzeyen farklı URL’lere sahip 15-20 aynı sayfası olabilmektedir. Burada üretilecek çözüm son durak anlamına gelen tek bir URL belirlemektedir. Bunu yapabilmenin en kolay yolu ise bu etiketi kullanmak veya tüm sayfaları en otoriter sayfaya yönlendirmektir. Etiketin kullanımı oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken doğru URL’yi içeren canonical etiketini kopya içeriklerin olduğu URL’lerin <head> kodunun içerisinde kullanmaktır.

    Canonical teriminin anlamı ilgili veya alakalı demektir. Bu terim aynı zamanda en basite indirgeme anlamına gelmektedir. Bir canonical URL’nin gözükmesini istediğiniz en basit ve en önemli versiyon olduğunu unutmamalısınız.

    Google’a göre canonical URL’eri linkleri geliştirmek ve içerikleriniz için sıralama sinyallerini iyileştirmek için kullanabilirsiniz.

    URL yönlendirmeleri için canonical etiketini kullanmak zaman zaman iyi bir seçenek olabilmektedir. Bazı durumlarda 301 kalıcı yönlendirmeleri çok daha anlamlıdır. Ancak söz konusu koşullarda canonical etiketini kullanma seçeneğine sahipseniz onu uygulamak çok daha kolay olabilmektedir.

    1596531385704.png


    Canonical Etiketi Doğru Bir Biçimde Nasıl Uygulanır?
    Bir canonical etiket bir sayfanın HTML kodlarında üst kısımda yer almaktadır. Başlık etiketi, meta açıklama ve robot etiketlerinin konulduğu yer ile canonical etiketinin konulduğu yer aynıdır. Yukarıda yer alan example.com örneğini düşünürseniz kullanmanız gereken etiket şu şekildedir:

    <link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/“/>

    Bu canonical etiket aynı sayfa için canonicalleştirilecek tüm URL’lere yerleştirilmelidir.

    Tercih Edilen URL’yi veya Alan Adını Ayarlamanın Diğer Yolları
    İçerikleriniz için bir canonical URL belirlemek istiyorsanız bunu yapabilmenizi sağlayacak birçok farklı seçenek mevcuttur. Bu seçenekler aşağıdaki gibidir:

    • Google Search Console’da tercih edilen alan adını belirlemek
    • rel=”canonical” link elementini kullanarak tercih edilen URL’yi belirlemek
    • Aynı içerik için tercih edilen URL’leri site haritasında göstermek
    • Canonical olmayan URL’lerin için 301 yönlendirmeleri kullanmak
    • Dinamik parametreleri kullanma yöntemini belirlemek
    • HTTP başlık kısmında bir canonical link belirlemek
    • Canonical linkler için HTTP yerine HTTPS tercih etmek
    Bir Canonical URL belirlemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde Google, en iyi URL’yi tanımlamaya çalışacaktır. Google’ın bu konudaki önerileri şu şekildedir:

    • Canonicalleştirme sürecinde Robots.txt dosyasını kullanmamalısınız.
    • Canonicalleştirme sürecinde URL kaldırma aracı kullanmamalısınız çünkü bu araçlar bir URL’nin tüm versiyonlarını aramadan kaldırmaktadır.
    • Aynı sayfa için farklı sayfaları canonical URL olarak belirleme gibi bir hata yapmamalısınız.
  • Yükleniyor...

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.