Neler yeni

İyi Bir Veri Tabanı Nasıl Olmalı? 10 Maddede Sıralayalım

Full Nvme SSD Disk Desteği Sayesinde Çok Daha Hızlı Web Siteleri! 7/24 Destek. Ücretsiz Antispam Koruma. Ücretsiz Domain. Anında Aktivasyon
Ad
ZEKİ
Soyad
AYGÜN
Katılım
18 Ocak 2019
Konum
Yalova
Konular
777
Mesajlar
2,933
Ticaret - 0%
0   0   0
  
iletişim
Meslek
Webmaster & SEO
Detay  
Meslek
Webmaster & SEO
Tecrübe
12 Yıl
Uzmanlık alanları
Web tasarım, PHP, SEO, Seslendirme, Video montaj
İş referanslarım
youtube.com/channel/UC0EKnd0EWBefw9Wrqw_wrAA
Üyelik tipi
  1. Bireysel
Enpara   Hesap
ZEKİ AYGÜN
HESAP NO; 1237-0056746
ŞUBE: DOSAB BURSA
İBAN: TR69 0004 6012 3788 8000 0567 46
Enpara   Hesap
ZEKİ AYGÜN
HESAP NO: 497-6640783
ŞUBE: GEMLİK
İBAN: TR60 0006 2000 4970 0006 6407 83
Photoshop   Photoshop
  1. Orta düzey
    50%
İllüstratör   İllüstratör
  1. Başlangıç düzeyi
    30%
İllüstratör   UI / UX tasarım
  1. İleri düzey
    90%
PHP   PHP
  1. Orta düzey
    50%
PHP   CSS3
  1. İleri düzey
    90%
PHP   JavaScript
  1. Orta düzey
    50%
İyi bir veri tabanında olması gereken özellikler

1. Tablo isimleri tablo ile anlamlı ve içeriklerini açıklayacak uzunlukta olmalıdır
Tablo isimleri oluşturulan tablo için önemlidir. Tablo ile tablonun ismi mantıksal bir bağlantıda olması gerekmektedir. Mümkün oldukça kısa, öz ve anlaşılır olması iyi bir veri tabanı için en iyi standartları taşımaktadır. Tablo isimleri kısa da olmamalı uzun da olmamalıdır. Öğrenciler tablosu için ögr veya t_ögr adında olmamalıdır. Tablo içeriğini açık bir şekilde yansıtan bir şekilde olması daha doğru olur. Ön ek verilse dahi t_ögr yerine t_ögrenci seklinde kullanımı daha düzgün bir kullanım olacaktır. Ön ek kullanımı zorunlu değildir. Sadece tablolar arasındaki yapıya göre ihtiyac duyulan bir adlandırma tarzıdır. Tablomuzun ismini verirken tablomuzun içeriğini tam anlamıyla yansıtsın diye de uzun uzadıya yazmakta yanlış bir kullanım olacaktır. Bu hususta sadece tablo ile anlam bütünlüğüne sahip kısa bir ismin olması idealdir. Hastahane tablosu için hastahanelere_ait_gerekli_malzemeler kullanımı yerine gerekli_malzemeler şeklinde olması yeterli olacaktır.

2.Tablolara ait, satırlarda tekrar eden bilgiler olmamalıdır
Satırlarda birden fazla aynı bilgiye yer verilmek iyi bir veri tabanı için uygun değildir. Şehirler bilgisi için her satırda ayrı ayrı şehir girdileri yerine ayrı bir tabloda şehir girdilerini tutmak düzen açısından kazanç sağlayacaktır.

3. Kurgu iyi kurulması gerekmektedir
Tablolar arasında ilişkiler çok fazla karmaşık oluyor ise bu noktada ilişkisel anlamda tabloların bağlantıları kontrol edip, kurgunun düzgün olması için mantıksal ilişkilendirilmeyi bir plana yaymak gerekir. Bu şekilde kurgudaki sıkıntıların giderilmesini sağlamış oluruz.

4. Her bilgiyi ayrı bir tabloda yazmayınız
Bir önceki maddede tekrar eden bilgilerin kullanılması hususunda bahsetmiş olduğumuz önemli noktanın tersi için konuşmak gerekirse her bilgiyide ayrı tablolarda açmak iyi bir veri tabanı tasarımı için uygun değildir. Bu durumun bir ayarı olması gerekmektedir. Az tekrar eden bilgileri farklı bir tabloda yer vermek iyi değildir. Gereksiz tablolar performans ve bellek açısından olumsuz etkiye sebebiyet verecektir.

5. Sütun isimleri anlamlı olmalıdır
Tablo isimleri gibi sütun isimleride mantıksal bağlamda olmalıdır. Tablo isimlerinde dikkat edilmesi gerek hususlar sütun isimleri içinde geçerlilik sağlamaktadır. Kısaca açık, anlaşılır, ayarında bir uzunlukta isim olmalıdır.

6. İsimlendirmede kurallara uyulmalıdır
İsimlendirme kuralları veri tabanımız için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu kurallara uyulması takdirinde anlaşılmazlığın önüne geçilmiş olunur. Bu kurallardan bahsedecek olursak hem tablolar hem de sütunlar için ilk harf büyük sonraki harfler küçük veya tüm harfler küçük olacak şekilde olmalıdır.

7. Veri tabanının, bir diyagrama sahip olması gerekmektedir
Varlık ilişkisi diyagramı olarakta bilinmektedir. Bu diyagram özellikle veri tabanı oluşturma yolunda ve izlenmesi gereken yol haritası çerçevesinde bize yardımcı olacaktır. İlişkisel modelleme konusunda nasıl bir veri tabanı tasarlanması yönünde zemin hazırlayacaktır.

Örnek varlık ilişki diyagramına göz atalım :

8. Veri tabanı stored prosedur yapısına sahip olmalı fakat erişmi düzeninde olması gerekmektedir
Türkçemizde karşılığı “saklı yordam” olarak kabul görülen stored prosedurdan kısaca söz edecek olursak veri tabanında saklanan ve gerektiğinde ismi ile çağrılabilen SQL bloklarıdır. Stored prosedur ile daha detaylı bilgi için tıklayınız. Stored prosedurlerle verilere erişme hemen hemen olmamalıdır. Çok gerekli kalınan noktalarda kullanılmalıdır.

9. Veri tabanında tablolar için bilinçli veri tipi tanımlaması yapılmalıdır.
Üzerinde durulması gereken konulardan birisi olarak gösterilen veri tipi tanımlaması performans ve bellek için önemlilik arz etmektedir. Tablomuzdaki sütunlarımız için uygun tanımlama her zaman veri tabanımız için daha iyidir. Örneğin integer alan yeterli olan sütunlarda, integer kullanılmalıdır. Daha büyük veri tipi (float, double) tanımlamalarında gereksiz bellek israfına yol açarız buda performansı olumsuz etkilemektedir.

10. Veri tabanı normalizasyon kurallarına uygun olmak zorundadır.
Sağlıklı bir veri tabanı uygulaması için bu kurallara uyma zorunluluğu uygulamanın kapsam ve önemi açısından doğru orantılıdır. Veri tabanı normalizasyonu, ilişkisel veritabanı sistemlerinde tablolara karar verme kurallı olarak tanımlayabiliriz. Veri tabanı normalizasyonunu ayrı bir yazımızda detaylı olarak inceleyeğiz.



Yararlandığım kaynaklar:


 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.