- Ad
- Soyad
- Katılım
- 9 Eylül 2019
- Konum
- istanbul
- Konular
- 305
- Mesajlar
- 393
- Ticaret - 0%
- iletişim
- Meslek
- webmaster
Detay
- Meslek
- webmaster
Bizler internet insanları olarak kısıtlanmak istemeyiz. Bilgiyi elde edebilmek bizi özgür kılar. İnternette bilgi dendi mi aklımıza ilk gelen şey arama motorlarıdır. Arama motorları işlerini daha iyi yaptıkça biz de doğru ve istediğimiz bilgiye o kadar kolay ulaşırız. Bu da öncelikle aramayı yapan kişinin arama kutucuğuna yazdığı kelimelerle ne ifade ettiğini anlamaktan geçer.Sizlere bu yazımda, daha iyi hizmet sunmak adına gün ve gün gelişen arama motoru teknolojilerinin, mobil cihazların popülerliğinin artması ile arama motorları, gelecekte, mobil platformlarda ne tür farklı uygulamalar ile karşılaşacak bunlardan bahsedeceğim.Günümüzde akıllı telefonların son derece popülerleşmesi sonucunda arama motoru uygulamaları farklı boyutlar kazanmaya başladı. Hepimizin aşina olduğu “arama kutucuğu” artık kullanıcıya yeterince doyurucu gelmemekte.
Google Glass tanıtım videosundan da görmüş olabileceğiniz gibi sesli aramalar belki de gelecekte kullanış kolaylıkları ile daha tercih edilen bir seçenek olacak. Akıllı telefonları dijital bir günlük olarak düşünürsek mobil cihazı ile arama yapan kişinin kişisel bilgileri göz önünde bulundurulacak ve arama sonuçları kişinin hedeflediği aramayı daha etkili bir şekilde sunacak.
Dünya çapındaki IDC Mobil Teknolojileri’nin raporuna göre şu anda mobil cihazlar PC satış rakamlarını üçe katlamış durumda. 2017 yılına geldiğimizde ise mobil cihazların, PC satışlarını 5:1 oranında geçerek büyük bir büyüme kaydedeceğinden bahsediliyor. Kuşkusuz ki yakın bir gelecekte arama motoru teknolojilerinde mobil cihazlar söz sahibi olacak.
Peki, akıllı telefonların yaygınlaşması internet üzerinden verilen reklamlar açısından ne anlama geliyor? Marin Yazılımcılık’ın raporuna göre 2013 yılının aralık ayında İnternet üzerinden yapılan reklam kaynaklı alışverişlerin/tıklamaların %34’unu mobil cihazlar oluşturdu. Rapora göre 2015 yılında satışların %50’sinin mobil cihazlar kaynaklı olacağı öngörülüyor. Bunun dışında Yahoo-Bing Ağı kapsamında yapılan arama sorguları geçtiğimiz seneye göre %115’lik bir artış gösteriyor.
Zaman Kısıtlı
Geçmiş 10 yıla baktığımızda bugün internette doğru ve efektif sonuçları getiren aramalar yapmak artık çok daha kolay. Mobil platformlar sayesinde bilgisayarlarımızın başında olmamıza da gerek yok. Ancak teknolojik boyutta limitler zorlanırken önümüzde birkaç adet engel var. Bunlar günün 24 saatten oluşması ve bir konu üzerine harcayabileceğimiz sınırlı miktardaki dikkat kabiliyetimiz. Bu yüzden arama motorları iki adet kriteri karşılamak zorunda: Doğru bilgi sunumu ve bilgiyi hızlı elde etmek.
Arama motorlarının uzun soluktaki başarısı bu iki kriteri karşılamaktan geçiyor diyebiliriz. Başka bir değişle sunulan hizmetin en kısa zamanda istenen bilgiyi ulaştırması burada çok önemlidir. Farklı alanlarda ekonomik kazanç elde etmek isteyen arama motoru kullanıcıları üzerinden para kazanmak bu dinamik ekosistem içerisinde müşteriye gerekli değeri vererek sağlanabilir. Müşteri değerinden kasıt ise arama motoru kullanıcılarının arama kutucuğuna girdikleri kelimeleri isabetli bir şekilde arama sonuç listesine yansıtabilmektir.
Evrimleşen Platform: Mobil Arama Motorları
Günümüzde, arama motorları geçmişe oranla birçok çeşitli kanaldan bilgi toplamakta. Birey başına düşen mobil iletişim cihazlarının artışı ve buradan elde edilen bilgilerin istatistiksel yorumlamaları bugün arama motoru şirketlerine yüksek oranda bilgi sağlamaktadır.
Teknolojinin getirdiği yenilikler kullanılırken aynı zamanda da kısıtlamalara dikkat edilmelidir. Örneğin ekranı olmayan ya da ekranı küçük olan mobil iletişim cihazları – AppleWatch – için arama kutucuğu yöntemi pratik ve etkili olamaz ya da kişi hareket halinde olabilir ve cihazın ekranına erişim mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda mobil cihazların kelime bazlı arama dışında insan sesi ve vücut dilini algılaması ve kullanıcının komutlarını yerine getirmesi gerekir.
Ses ile yapılan aramalar kelime bazlı aramalara göre karakteristik farklar göstermektedir:
- Hareket halinde yapılabilir.
- Daha çok bölgesel aramalar yapılır.
- Sözcük seçimleri diyalog şeklindedir.
- Aramalar daha uzundur.
- Daha çok spor olayları ve hava durumu gibi haber değeri taşıyan öğeler aranır.
Elde edilen bu ekstra bilgiler arama motorlarının “öngörülü arama” algoritmaları ile kullanıcılar arama kutucuğuna daha istedikleri anahtar kelimelerin tamamını yazmadan arama yapan kişinin hedeflediği arama sonuçları tahmin edilir ve bu tahminler kullanıcıya daha iyi bir hizmet vermek adına sunulur.
Bunun için bugün birçok arama motoru Windows, Office, Google ile entegre bir şekilde çalışmakta ve kullanıcılarına dinamik bir arama hizmeti sunmaktadır.
Arama motorları kendisine bilgi çeken ve bu bilgiyi düzenleyen bir platform olmalı ve her şeyden önce de bunu akıllı bir organizma gibi yönetebilmelidir. Sadece arama kutucuğunun kölesi olmuş bir arama sonuç listesinde kullanıcı memnuniyetinden söz edilemez.
İnternette Reklam Verenler İçin
Daha fazla veri ve farklı modaliteler üzerinden analizler yapılarak kullanıcıların arama alışkanlıklarını ve arama amaçlarını anlamak arama motoru sağlayıcılarının internet üzerinden verilen reklamlar için daha etkili bir platform yaratmasını sağlıyor.
Mobil cihazlar ve servisler üzerinden yapılan analizlerde tüketici alışkanlıklarını anlamak ve bu tüketici davranışlarını anlamlı bir bütün haline getirmek arama motoru servis sağlayıcılarının en fazla önem verdiği konulardan biri. Bütünsel bir bakış açısı ile kullanıcıların internet hareketleri daha derin bir neden-sonuç bağlamında incelenir. Arama motorları sağlayıcıları, reklam vermek isteyen kullanıcılarına hedef kitleyi bu şekilde sunar.
Toplanan bilginin farklı kaynaklardan gelişi ve miktarının fazla oluşu bu bilgilerin analizini ve yönetimi zorlaştırabilir. Bu durumda arama motorlarının sunduğu takip sistemleri devreye girer ve reklam vermek isteyen kişiler kolaylıkla trafik akışını takip edebilir. Yazıyı sonlandırırken şunu belirtmek gerekir ki arama motorlarının yaptığı analiz aslında arama yapan kişileri arama motoru ara yüzünün ötesinde organik bir şekilde tanımaktır. Reklamcılar hedef kitleye etkili bir şekilde ulaşmak istiyorsa aynı yaklaşımı izlemeleri tavsiye edilir.