Eğer trafik çekmek istediğiniz bir web siteniz varsa,
anahtar kelime araştırmasının ne olduğunu kesinlikle biliyorsunuzdur. Fakat sadece bilmeniz yetmiyor.
Anahtar kelime araştırmasında listelediğiniz kelimeleri web site içeriklerinize doğru şekilde uygulamanız gerekir. Bu yüzden bugün, anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağından bahsetmeden önce, anahtar kelime araştırmasının ne olduğunu ve neden önemsemeniz gerektiğini kısaca ele alalım.
Anahtar Kelime Nedir? (yukarı)
Anahtar kelime, internet üzerindeki sitelerin, yazıların, videoların, görsellerin ilişkilendirildiği, bir veya birden fazla kelimeye sahip olabilen terimleridir. İnsanlar arama motorunda bir terim ararken internet üzerinde bu konuyla en alakalı içeriğe ulaşmak isterler. İnternet sayfası üzerinde girilen anahtar kelimeler sayesinde, kullanıcılara en alakalı içerikler arama motorları aracılığıyla gösterilir.
Anahtar kelime kavramı hayatımıza, arama motorlarının yükselişe geçmesiyle beraber sık sık kullanılmaya ve günlük yaşantımızın vazgeçilmezi olmaya başlamıştır. Google gibi arama motorları, internet sitelerini dizine ekleyerek bu kayıtları kendi veritabanlarında tutmaktadır. Arama motoru aracılığıyla bir bilgiye, bir sayfaya ulaşmak isteyen tüm kullanıcılar arama kısmına bir “anahtar kelime” girerek aramasını tamamlar.
Anahtar Kelime Araştırması Nedir? (yukarı)
Anahtar kelime araştırması, bir
SEO aracıyla hedeflenecek anahtar kelimeleri bulma ve inceleme eylemidir.
Bu araştırma, insanların Google’de ve diğer arama motorlarında ne aradığını gösteren bir dizi ücretsiz veya ücretli araç kullanılarak yapılır.
Anahtar kelimelerinizi başarılı bir şekilde seçtiğinizde, başarılı bir pazarlama kampanyası sürecinde zaman kaybının önüne geçersiniz. Çünkü seçeceğiniz
anahtar kelimeler, SEO pazarlama stratejinizi baştan sona belirler.
Anahtar Kelime Araştırması Ne Kadar Önemlidir? (yukarı)
SEO sadece anahtar kelimeye bağlı olmayan karmaşık bir süreçtir, ancak üç temel ilkeye indirgenebilir:
- Anahtar Kelime Araştırması
- İçerik
- Bağlantı kurma
Bu üç temel ilke arasında
anahtar kelime araştırması en önemlisidir.
Neden mi?
Çünkü
doğru anahtar kelimeleri seçerseniz, arama motoru listelerinde hedeflediğiniz anahtar kelimelerde en üstte yer alabilirsiniz. Fakat yanlış anahtar kelimeleri hedeflerseniz, işinizin büyümesine katkı sağlamak yerine durumu daha karışık bir hale getirebilirsiniz.
Örneğin, Google’de ilk sayfada görünebilmek için sitenize bazı içerikler yazmak istediğinizi varsayalım. Bir
Blog yazısı fikriniz var ve hedeflemek için iyi bir anahtar kelimeniz olduğunu düşünüyorsunuz. Bu anahtar kelime ile harika içerikler oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak Google’da ilk sıralara yükseldiğinizi varsayalım ve her ay yüzlerce ziyaret almaya başladınız. Fakat bu içeriklerden elde ettiğiniz gelir ya 0 olarak kalırsa…
Peki bunun nedeni nedir?
Nedeni, anahtar kelimenizi önceden doğru bir şekilde araştırmamış olmanızdan kaynaklanır. Bir anahtar kelime bulmuş olabilirsiniz, ancak bir
anahtar kelime bulmak ve
anahtar kelime araştırması yapmak çok farklı şeylerdir.
Bir anahtar kelimeyi doğru şekilde araştırmak, onun gelir potansiyelini, ne kadar rekabetçi olduğunu ve hatta sıralama yapabilmek için tam olarak oluşturmanız gereken içerik türünü anlamak anlamına gelir.
Anahtar Kelime Kavramı ve SEO İlişkisi (yukarı)
Bildiğiniz gibi SEO optimizasyonu, internet sitelerinin arama motorları kriterleri ve internet sitesi ile etkileşimde bulunan kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmak amacıyla yapılan birtakım işlemlerdir. Günümüzde internet trafiğinin yaklaşık %90’ı Google üzerinden yönlendirildiğini düşündüğümüzde SEO optimizasyonu oldukça önemlidir.
Google aramalarında yükselmek isteyen kullanıcıların internet siteleri için doğru anahtar kelimelerini seçmesi gerekmektedir. Yanlış seçilen anahtar kelimeler kullanıcılar tarafından yeterince aranmayacak ve sitenizin görünürlüğü azalacaktır. Sitenizi en doğru anahtar kelimeler ile donatarak daha fazla trafik elde edebilir ve daha fazla kişiyi sitenize çekebilirsiniz.
Arama Hacmi ve Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (yukarı)
Anahtar kelimeler hakkında anlamanız gereken ilk kavram,
arama hacmidir. Çoğu insan anahtar kelimeleri araştırmaya başladığında, aradıkları kelimelerin arama hacimlerine bakar ve yüksek arama hacmi olan kelimeleri hemen anahtar kelime listesinin en başına ekler. Fakat
yüksek arama hacmi, iki nedenden dolayı çok aldatıcıdır.
İlk olarak bir kelimeyi arayan insan sayısının, gelen trafikten gerçekten ne kadar kazanabileceğinizle çok az ilgisi vardır. Örneğin, ayda 10.000 arama alan bir anahtar kelime, insanların sadece bilgi aradığı ve satın almaya hazır olmadığı kelimeler olabilir.
Ayrıca 10.000 kişinin bir anahtar kelimeyi araması, 10.000 kişinin tamamının bir sonucu tıkladığı anlamına gelmez. Örneğin, “Herhangi bir ünlü kaç yaşında” anahtar kelimesi, ayda en az 30.000 arama alır, ancak bu insanların sadece %10 bir şeyi tıklar. Bunun nedeni, insanların yanıtı Google’da doğru şekilde alması ve bulmak için herhangi bir şeyi tıklamasına gerek duymamasıdır.
Öte yandan, düşük bir arama hacmi, bir anahtar kelimenin kötü olduğu veya gördüğünüz sayının alacağınız ziyaretçi sayısı olduğu anlamına gelmez. Google’de bir anahtar kelime için sıralanan hemen hemen tüm sayfalar, yüzlerce başka diğer anahtar kelime için de sıralanır. Bu diğer anahtar kelimeler genellikle hedeflenen anahtar kelimelerin eşanlamlılarıdır ya da uzun kuyruklu varyantlarıdır.
Özetle, arama hacmi önemli bir metrik olsa da, sadece marka bilinirliğine veya gösterim başına reklam gelirine odaklanmadığınız sürece hedef anahtar kelimelerinizi yalnızca her ay kaç kişinin aradığını temel almamalısınız.
Kullanıcının Arama Niyeti (yukarı)
Arama niyeti, belirli bir anahtar kelimeyi arayan kişinin amacıdır. Yani ‘Kullanıcı neden arıyor?’ bize bunu söyler.
Şu anda satın almaya hazır oldukları bir ürünü mü arıyorlar, satın alma kararı vermeden önce araştırma mı yapıyorlar, yoksa sadece herhangi bir şey satın almakla ilgisi olmayan bilgileri mi arıyorlar?
Örneğin, “İstanbul araç kiralama” gibi bir arama yaparsanız, ‘araç kiralama’ için bir dizi reklam görürsünüz. Bunu arayan biri muhtemelen satın almaya hazır veya bu sürece çok yakındır.
Latent Semantic Indexing (Gizli Anlamsal İndeksleme) ve Eşanlamlı Kelimelerin Rolü (yukarı)
Latent Semantic Indexing, “eşanlamlılar ve ilgili anahtar kelimeler” anlamına gelir. Genellikle tek bir konu içinde bir arada bulunan ve anlamsal olarak birbirleriyle ilişkili kelimelerdir.
Aynı anahtar kelimelerin birden fazla anlamı olabileceğinden, arama motorlarına içeriğinizin ne hakkında olduğunu söylemek açısından önemlidir.
Anahtar kelime araştırmanız sırasında
LSI anahtar kelimeleri önemli olmasa da, gerçek içeriğinizi geliştirirken önemlidir. Başlıklar ve resim alt metni dahil olmak üzere, içeriğinize çeşitli LSI anahtar kelimelerini içerikle uyumlu şekilde ekleyebilirsiniz.
LSI Graph gibi bir araçla LSI anahtar kelimelerini bulabilir ve bunlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
En İyi Anahtar Kelime Araştırma Araçları Hangileridir? (yukarı)
Bugün piyasada yüzlerce
anahtar kelime aracı olmasına rağmen, bazı araçlar bir adım öne çıkıyor.
Peki
en iyi anahtar kelime araçları hangisileridir?
İşte sizin için hazırladığımız listemiz:
Ahrefs, profesyonellerin en sevdiği, piyasadaki en kapsamlı ücretli SEO araçlarından biridir. Sadece anahtar kelime araştırması için değil, aynı zamanda bağlantı oluşturma, sıralama izleme, içerik fikirleri bulma ve daha fazlası için Ahrefs’i kullanabilirsiniz.
2. SEMrush (yukarı)
SEMrush, başka bir harika anahtar kelime araştırma aracıdır. Ahrefs’ten daha uygun fiyatlıdır, ancak Ahrefs kadar çok özelliğe sahip değildir. Arama motoru pazarlamacılığına ve PPC’ye yöneliktir. Harika bir SEO aracı istiyorsanız ancak Ahrefs’in ödeme planları size yüksek geliyorsa, SEMrush sizin için geçerli bir seçenek olabilir. SEMrush’ı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
3. Keywords Everywhere (yukarı)
Keywords Everywhere, eskiden ücretsiz olan, fakat şimdi kredi temelli olarak kullanılan harika bir araçtır. Keywords Everywhere’e bir kelime yazdığınızda, size arama hacmini, rekabeti ve ortalama TBM’yi Google’da doğrudan gösterir. Ayrıca, ilgili anahtar kelimeleri ve insanların arayabileceği ilgili anahtar kelimelerle ilgili istatistikleri de gösterir.
4. Ubersuggest (yukarı)
Ubersuggest, temelde Ahrefs ve Moz’un ücretsiz küçültülmüş bir sürümüdür. Rakiplerin geri bağlantılarını izlemenize, hangi anahtar kelimeler için sıralama yaptıklarını görmenize ve bazı iyi anahtar kelime araştırmaları yapmanıza olanak tanır.
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz
Keyword Shitter’a, bir anahtar kelime yazarsınız, yüzlerce anahtar kelime önerisi alırsınız. Sadece yüzlerce fikre ihtiyacınız varsa harikadır, ancak çoğu zaman benzersiz fikirleri değil, yazdığınızla ilgili anahtar kelimeleri türetir.
6. Google Keyword Planner Tool (yukarı)
Google
AdWords, Google firmasının ücretli reklam servisidir. Burada kişiler, arama, görüntülü ve video reklamlar oluşturabilir, reklamlarını göstermek isteyen kitleleri seçerek internet sitesine trafik çekebilirler. Adwords içerisinde bulunan “Anahtar Kelime Planlayıcı” servisi ile yeni anahtar kelimeler bulabilirsiniz yada aklınızdaki anahtar kelimelerin aranma hacimlerini ve rekabet düzeylerini görebilirsiniz. Üstelik ülke ve bölgeye göre aranma hacimlerine ayrı ayrı ulaşarak hedeflediğiniz kitlenin en çok etkileşimde bulunduğu anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Google Adwords kullanımı için aktif bir hesabınız olmalıdır. Aşağıdaki link üzerinden Google Adwords sitesine ulaşabilirsiniz.
Google Adwords : https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/
7. Keyword Tool (yukarı)
Keyword Tool aracı ile dilediğiniz anahtar kelime bilgisine, aranma hacimlerine ve rekabet oranlarına hızlıca ulaşabilirsiniz. Ücretsiz sürümde aynı Semrush uygulamasında olduğu gibi kısıtlı bir veri gösterilmektedir.
Keyword Tool : https://keywordtool.io/
8. WordTracker (yukarı)
WordTracker uygulaması da diğer uygulamalar gibi aramalarınızı rekabete, aranma hacimlerine, ülkeye göre ve arama motoruna göre sıralayarak size güncel aranma rakamlarını sunmaktadır. Ancak bu uygulama da ücretsiz sürümde sadece sınırlı sayıda bilgiyi size göstermektedir. Birçok arama motorundan bilgileri size güncel ve hızlı bir şekilde iletir. İlişkili anahtar kelime fikirleri ile yeni anahtar kelimeler keşfetmenizi sağlar.
WordTracker : https://www.wordtracker.com/
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır? (yukarı)
Anahtar kelime araştırmasının arkasındaki önemli metrikleri ve kullanacağını araçları anladığınıza göre, içerikleriniz için kendi
anahtar kelimelerinizi bulmanın zamanı geldi.
Nasıl mı?
Adım adım inceleyelim:
1. Temel anahtar kelimeler bulun (yukarı)
Temel anahtar kelime fikirleri bulmak işin en kolay kısmıdır. Örneğin, bilgisayar ve bilgisayar parçaları satıyorsanız, temel anahtar kelimeler şunlar olabilir: Bilgisayar, dizüstü bilgisayar, PC, anakart vb. Yukarıdaki bölümde listeden bir SEO aracı seçerek yüzlerce kelime fikri ortaya çıkarabilirsiniz.
2. Rakiplerinizin hangi anahtar kelimeler için sıralandığını görün (yukarı)
Hangi anahtar kelimelerin rakiplerinize trafik gönderdiğine bakmadan önce rakiplerinizi belirlemelisiniz. Temel anahtar kelimeleri bulduğunuz listeniz işte tam olarak burada işe yarar. Temel anahtar kelimelerinizden birini Google’de arayarak kimin ön sıralarda olduğunu görebilirsiniz.
3. Doğru anahtar kelime zorluğunu ve arama hacmini kontrol edin (yukarı)
Rahatça çalışabileceğiniz bir anahtar kelime listesine sahip olduktan sonra (50-100 hedefleyebilirsiniz), seçtiğiniz SEO aracından anahtar kelime zorluğuna ve arama hacmine göre hangi kelimelerin sizin için değerli olduğuna göz atabilirsiniz.
4. Arama amacını belirleyin (yukarı)
Bu adımda insanların bu terimleri aradıklarında gerçekten ne istediklerini, pazarlama ve gelir hedeflerinize uyup uymadığını anlamanız gerekir.
Nasıl mı?
Öncelikle bu işlemin listenizdeki her bir anahtar kelimeyi Google’de incelemek ve en iyi 3-5 sonuca bakmak kadar basit olduğunu unutmayın. Meta başlıkları ve açıklamaları inceleyin, sayfayı görüntülemek için üzerlerine tıklayın ve kontrol edin.
Çoğunlukla listeli içerikler mi, nasıl yapılır içerikleri mi, rehberler mi, açılış sayfası mı, sayfadan nasıl para kazanıyorlar, görüntülü reklamlar kullanıyorlar mı yoksa soruna çözüm olarak ürün mü satıyorlar?
Tüm bunları incelediyseniz, şimdi de yorumlara bir göz atın. İnsanlar içeriklerdeki cevaplanmayan soruları mı soruyor? Mutlu, kızgın veya tarafsız mı görünüyorlar?
Tüm bu sorular, oluşturmanız gereken içerik / sayfa türü, ondan nasıl para kazanabileceğiniz ve bunu geliştirmek için neler yapabileceğinizi aramanıza yardımcı olacaktır.
Her bir anahtar kelimeyi gözden geçirirken, ilgilendiğiniz soruları takip etmek için bu sorulara verdiğiniz cevapları bir listede saklayın.