CPM reklam modeli günümüzde çok kullanılmayan bir reklam modeli olsa dahi tamamen kullanılmayan bir model de değildir. Üstelik video, film siteleri ve mobil kullanıcılar için reklam ağı sunan firmalar hala bin gösterim başına maliyet sistemiyle çalışmaktadır.
CPM Nedir? (yukarı)
Şimdi sizlerle birlikte
CPM nedir diyelim ve bu sorunun cevabını bulalım. Dijital reklamcılığın kavramlarından biri olan
CPM, ”Cost Per Mille” kelimelerinin kısaltılmış halidir ve Türkçe olarak ”Bin Gösterim Başına Maliyet’’ (BGBM) anlamına gelmektedir. Bu dijital pazarlama modelinde bir web sitesi için ziyaretçisi tarafından bir reklamı tıklama zorunluluğunun bulunmadığı görülmektedir. Kısaca tanımlamak gerekirse CPM, 1000 gösterim başına ödemeniz gereken reklam tutarını ifade eden bir reklam modelidir. CPM tanımının ne olduğundan kısaca bahsettiğimize göre şimdi de
CPM hesaplama nasıl yapılır örnek vererek iredeleyim.
CPM Nasıl Hesaplanır? (yukarı)
Reklamlarınızın
CPM maliyetini hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki formül yardımıyla 1000 gösterim başına ödeyeceğiniz tutarı hesaplayabilirsiniz.
Şimdi
CPM hesaplama yapılışını öğrendiğimize göre hesaplamak için öğrendiğimiz formülü bir örnek üzerinden pratik olarak ele alalım ve böylece formülü pekiştirmiş olalım.
Bir reklam satın aldığınızı varsayalım. Bu reklamın maliyeti 3,000 lira ve gösterim sayısı da 1,000,000 ise yukarıdaki formüle göre CPM değeri 3 lira olacaktır. (3,000/1,000,000*1000=3tl). Yani 1000 gösterim başına ödeyeceğiniz rakam 3 lira olur.
Neden CPM kullanmalıyız? (yukarı)
Takdir edersiniz ki reklam verirken düşük bütçelerle azami olarak reklam getirisi elde etmek isteriz. İşte burada da
CPM için asıl amaç, eldeki mevcut bütçe ile maksimum gösterim elde etmektir diyebiliriz. Yani
CPM hesaplama işlemiyle yapılan reklam modeli, minimum bütçe ile maksimum görüntülenmeye ulaşmak ve reklam verdiğiniz ürün veya hizmet hakkında bilinirlik oluşturmak için uygun bir reklam modelidir.
Youtube’da CPM Nedir? (yukarı)
Youtube’da CPM, izleyicilerin içerikle nasıl etkileşim kurduğu ve videoları nasıl izledikleri, Youtube kitle oluşturma ve abone sayısı arttırma, video hakkında yapılan yorumlar, video beğenileri v.b etkilere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle demografik etmenler, videonun içeriği, izleyenlerin cinsiyeti ve videonun izlenme süresi
CPM hesabını etkiler.
CPM ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. 2019 verilerine göre ülkelerin Youtube
CPM hesaplama sonucu oluşan değer bakımından 20 ülke olarak aşağıdaki tabloda sıralanmıştır.
Youtube’da CPM Değerini Nasıl Arttırabilirsiniz? (yukarı)
CPM değerini bazı yöntemlerle arttırmak mümkün. Örneğin video içeriklerinizi hedef kitlenize uygun ve net isimlerle belirleyin. Bunu yaparak izleyicilerin sizin içeriklerinizi daha kolay bir şekilde keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Videonun uzunluğu da reklam verenler için oldukça önemlidir. İzleyicilerin videolarınızı uzun süre izlemesiyle birlikte bunun sonucunda birçok popüler video oluşturmaya başlayabilirseniz bu sayede içeriklerinizde
CPM değerini hızlıca arttırmış olursunuz.
Youtube’da CPM değerinin arttırılmasında önemli araçlardan biri de meta verilerdir. Meta veriler, esasen bir Youtube kullanıcısının videonuzu tıklayıp görüntülemesini sağlayacak kodlamaları, bilgileri içerir. Video için kullanılan başlık, açıklama, küçük resim ve etiketlerin toplamıdır. Doğru kullanıldığı takdirde , size mümkün olan maksimum Youtube görüntülemesini sağlamak için çalışır.
Günümüzün dijital mecrasında reklamcılık alanında adını sıkça duyduğumuz CPM kelimesinin ne olduğunu, nasıl hesaplandığını ve Youtube için sağlamış olduğu önemi sizlerle paylaştık. Kısaca tanımlamak gerekirse bin izlenmenin bize olan maliyetidir diyebiliriz ve artık kullanımı çok fazla olmasa da çoğu firmanın bu reklam sistemi ile çalıştığından bahsettik. Mevcut konu hakkındaki düşüncelerinizi ve sorularınızı bizimle paylaşmaktan çekinmeyiniz.