Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Web sitelerinin alan adı uzantıları, kıtalar arası farklı müşteri kitlesine ulaşabilme noktasında önemli bir potansiyel sağlıyor. Bu bağlamda ülke kodlu Domain olarak dile getirebilecek ccTLD, önemli bir ayrıntı olarak öne çıkıyor.
İnternet adreslerinin hangi ülkeye ait olduğunu temsil eden ve ülke alan kodu olarak geçen sistem ccTLD olarak bilinir. Bu sistem 2 harfli uzantı üzerinden ülkeye bağlı olarak değişkenlik gösterir ve ICANN her ülke adına özel olarak uzantı sağlamış durumdadır. İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu tarafından gerçekleştirilen bu uzantı web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu göstermektedir.
Bir örnek vermek gerekirse Türkiye ‘’tr’’ olarak bilinirken, Amerika ise ‘’us’’ uzantılı alan adı alır. Üst seviye alan kodu olarak ülke kodu kapsamında dile getirilen bu isimlendirme, konumlandırma üzerinden hedef olarak kullanıcılara ülkeyi tanıtmaktadır.
Ülkeleri temsil eden ccTLD uzantılar bireysel/belgesiz olarak alınamaz. Bu tür domainleri kayıt edebilmek için mutlaka resmi evrak ile başvuru yapılması gerekir. Özellikle internet kullanıcılarının ülkeye bağlı olarak konumlandırılması noktasında, Google üzerinde ccTLD büyük öneme sahiptir.
Özellikle uluslararası markalar ve firmalar ile girişimciler için ccTLD uzantılar çok önemlidir. Bu domain uzantıları pazar içerisinde müşteri memnuniyeti sağlamakta ve özellikle güven oluşturmaktadır.
Örneğin Türkiye’de kurumsal bir web sitesi ‘’tr’’ uzantı ile hizmet veriyorsa, kullanıcılar tarafında sitenin güvenli şekilde ulaşılabilir olduğu algısını oluşturur.