Advergame: Nedir ve Marka Reklamlarında Oyunlardan Nasıl Fayda Sağlanır? (yukarı)
Pazarlama, Reklam ve oyun ilişkisi;
Tarihinden bugüne kadar herkes için farklı bir tanımı oldu. Piaget’e göre oyun sadece bir uyum hali, Mc Luhan’a göre oyuncuların kukla olmaya razı olmaları halinde harekete geçen bir makine! Kimileri için hareket becerilerini bir araya toplamanın ve bu becerileri uygulamanın en güzel yolu, bazıları içinse bir öğrenim eylemi ya da bir öğreti stratejisi olduğunu söyleyebiliriz. Kimi için ise hoşça vakit geçirmek, kimilerine göre de boş vakit etkinliği, bazılarına göre tamamen bir deneyimdir. Kısacası bugün cinsiyet ve yaş ayırt etmeksizin insanların hayatında önemli bir yeri olan ve içerisinde de çok geniş kitleleri barındıran bir tür etkinliktir.
Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte ekonomik ve kültürel faaliyetlerinde değişime uğraması elektronik donanım sistemlerinde de bir çok yeniliği bizlere getirdi ve oyunlar masaüstü bilgisayar oyunları, dizüstü bilgisayar oyunları, cihazlardan bağımsız (internet arayüzleri ile oynanabilen) oyunlar, konsol oyunları (Xbox, Playstation vb.) tablet oyunları ve mobil oyunları gibi çeşitli platformlarda; aksiyon, savaş, strateji, gerçek zamanlı strateji, tur tabanlı strateji, macera, çok oyunculu ağ ve spor gibi çeşitli kategorilerle hayatımızda yerini aldı.
Dünya Üzerinde Türkiye’nin Yeri Nedir? Ve Kimler Oyun Oynuyor? (yukarı)
Dünya üzerinde en büyük oyun marketlerinin hangi ülkelerde olduğu yönünde küçük bir araştırma yaptığımız zaman Türkiye’nin bugün bu listelemenin 18.sırasında olduğunu görüyoruz. Dünya üzerinde BM’nin tanımadığı ülkeler ile beraber 236 adet ülkenin var olduğu bilgisinde 18.sırada olmak ise kitlesel anlamda (hedef kitle) oldukça hatırı sayılır bir değer.
Biraz daha istatiksel yaklaşırsak;
Türkiye’de oyuncu istatistiklerini şimdilik sadece mobil platformlar için değerlendirirsek; mobil oyun kullanım nüfusumuzun yaklaşık 31 milyon olduğunu, %44’lük dilimini ise bayanların oluşturduğunu görüyoruz ve bu dilimin %13’lük kısmında 10-20 yaş grubu aralığını, %20’lik diliminde 21-35 yaş grubu aralığını ve %11’lik diliminde ise 36-50 yaş grubu aralığını görüyoruz. Erkeklerde ise %56’lık bir endeks görüyoruz, bunun %17’lik diliminde 10-20 yaş grubunu, %26’lık diliminde 21-35 yaş grubu aralığını ve %13’lük diliminde ise 36-50 yaş grubunun mevcut olduğunu görüyoruz. Biraz daha derin analizler ile ortalamaları saatlik bazda hesaplamalarımıza eklemekte mümkün.
Değerlere baktığımız zaman hiç de azımsanmayacak rakamlar olduğunu açıkça görebiliyoruz. Yine aynı şekilde hedeflerimize yönelik olarak diğer platformlar için de veri analizleri yapılabilir ve istatistikler stratejik olarak değerlendirilebilir.
Aynı şekilde bir oyun hedefleme kitlesinin de Youtube gibi video kanallarında olduğunu unutmamak gerekir!
Konumuzun özüne doğru biraz daha ilerlersek; bir ürünün sadece özelliklerini ve yararlarını öne çıkararak değil, benzersiz ve ilginç deneyimler ile bağdaştırarak o ürünü tanıtıp, ürün ve marka bilinirliğiyle dolaylı bir teşvik sağlayıp dönüşümler kazanabiliriz.
Deneyimsel Pazarlama her zaman tüketiciye karşı bir değer hissi oluşturur ve bunu hissetmek görsel etkileşim ile beraber beynimizde daha kalıcı bir yere sahip olur. Hatırlanma oranı yükselir. Bu noktada
Nöro Pazarlama üzerine araştırmalar yapmanızı önerebilirim. Deneyimsel pazarlama olgusunun oyun ile birleştiği noktada ise, Gamification, Advertising ve In The Game Advertising tanımlarının felsefesi oluşuyor.
Advergame Nedir? Çeşitleri Nelerdir? (yukarı)
Advergame’i bir ürün yada markayı teşvik etmeyi, marka bilinirliğini farklı platformlar da artırmayı hedefleyen, mevcut veya potansiyel müşteriler hakkında bilgi almayı amaçlayan, pazarlama içerikli mesajların verilmesini sağlayan bir çevrimiçi oyun olduğu tanımı ile ifade edebiliriz. Bir Advergame açıkça marka için tasarlanmış olduğu için ürün yerleştirme ifadesi ile tanımlamak doğru olmaz. Bu yöntem ile sunulan eğlence, karşılığında tüketicinin markaya ve markanın verdiği mesaja ilgi çekmeye çalışır. Artık konvansiyonel reklamların dikkat çekmekte zorlandığının bilincinde olan markalar zamanının yüksek bir dilimini bilgisayar karşısında ve mobil gibi internet araçları ile geçiren tüketicinin zihnine yönelik farklı yollarla deneyimselleştiriyorlar.
Bu reklam türünün çıkış noktası ise Amerika’dır. 90’lı senelerin sonunda yavaş yavaş ortaya çıkan bu reklam türü 2000’li yılların sonuna doğru gelindiğinde devasa bir sektör haline geldi. İlk zaman çoğunluk olarak çocuklar ve gençler hedef alınırken günümüz tüketim ve kullanılabilir teknoloji çağında her ürün ve yaş grubuna ve her cinsiyete hitap edebilir özellikler ile tasarlanabiliyor. Türkiye’de ise ilk kez 2001 yılında Wired dergisinde konu edildi. Anlam Türkçeleştirilmek bağlamında “eğlendiren reklam” tanımında ifade edilmişti. Bu kısa süreli basit oyun prensibine sahip reklamlar genellikle firmaların internet sitesi üzerinden oynanıyordu bu sayede hem ürün tanıtılıyor hem mesaj veriliyor hem de ziyaretçinin internet sitesinde daha fazla vakit geçirmesi sağlanıyordu.
Advergame Çeşitleri (yukarı)
Above The Line (ATL) (yukarı)
Bu oyuna dayalı reklam türü ürün ya da markaya özel üretilen uygulamalarda yer alır. Bu uygulamalardaki amaç mevcut ya da potansiyel müşteriler tarafından ziyaret edilen firma internet sitelerinde daha fazla vakit geçirmeleri sağlanır ve farklı stratejiler ile çeşitlendirilebilir.
Bellow The Line (BTL): (yukarı)
Bu oyuna dayalı reklam türünde ise dikkat çekmeyi amaçlayan ekonomik ve sosyal konular ile bağlantılı uygulamalar yer alır. Bu segmentde yer alan oyunlar normal birer oyun gibi yayınlanır ve oyuncuların verilen konu üzerine araştırmalar yapmaları hedeflenir. Kar amacı gütmeyen örgütler de bu iletişim yöntemini kullanırlar. BM Dünya Gıda Programı tarafından yaptırılan
Food Force isimli Advergame bu reklam türü için iyi bir örnek olarak gösterilebilir.
Trought The Line (TTL): (yukarı)
Bu oyuna dayalı reklam türü online oyun sitelerinde ürün ile veya markayla ilişkilendirilen oyunlara sponsor olunarak, ürün görsel içeriklerini ve reklam sözcük gruplarını oyunu oynayan kişiye ulaştıran uygulamalardır. TTL formatında ki oyunlarda, oyun içeriğinde oyunu oynayan kişinin BTL formatında reklamları bulunan bir web sitesine ziyarette bulunması için ikna etmeye çalışan
URL uzantıları bulunur. Oyun oynayan kişiyi bu siteye ziyaret etmeye ikna etme yöntemleri kullanılan oyun ve yapımına göre değişkenlik ya da farklı stratejiler uygulanabilir. Çoğunlukla oyun oynayan kişiyi merak içerisinde bırakacak şekilde bir gizli mesaj oluşturulur ve bu URL yoluyla oyun oynayan kişiye gönderilir ya da bu URL’ler oyunun arka yüzünde yer alır ve bu zemindeki bazı detayların yalnızca bu uzantı yoluyla görülebileceği mesajı aktarılır.
Advergame Nerelerde Kullanılır ve Avantajları Nelerdir? (yukarı)
Advergame; mobil telefon, mobil telefon uygulamaları, konsollu oyun cihazları ve yaygınlaşmış bir durumda olan dijital tv platformlarında kullanılabilir. İnternet ve internet araçlarında uygulanabilir. Tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri çağımızda internetin popülerliği ve sınırız sayıda kitleye ulaşabilmesidir. İkinci önemli bir neden ise gelecek olan tepkilerin internet ortamında çok daha kolay algılanabilir olmasıdır. Advergame internet sitelerinde çoğunlukla banner olarak kullanılır ve bu bannerlar basit olarak 468*60 ve farklı ebatlarda da kullanılabilir.
Advergame; pazarlama kampanyaları için kullanıcı veri tabalarını oluşturulmasını ve insanların marka ile kendiliğinden bir bağ kurmasını sağlar ve gelecekte oluşturulacak pazarlama kampanyaları için kullanıcı data bilgileri oluşturabilir, marka görünürlüğünü artırarak kullanıcıların marka ile daha fazla vakit geçirmesine olanak sağlar, reklam mesajlarının hem de duyusal olarak iletir bu doğrultuda hatırlanabilirlik ve akılda kalıcılık sağlar, kullanıcısını sıkıcı bannerlardan kurtararak eğlenceli bir şekilde web sitesi içerisinde kalınabilirlik süresini uzatır ve sitenin ziyaret oranının yükselmesini sağlar. Doğru tasarlanmış ve doğru kanallarla tanıtımı yapılmış bir Advergame, markalara çok yüksek başarılar getirir.