Neler yeni

Sözlük Scripti 2020 - Ekşi Sözlüğün Bire Bir Benzeri

Ad
Soyad
Katılım
9 Eylül 2019
Konum
istanbul
Konular
305
Mesajlar
393
Ticaret - 0%
0   0   0
  
iletişim
Meslek
webmaster
Detay  
Meslek
webmaster
1599982276174.png


Projeyi yerel ağda çalıştırabilmek için gerekli yönergeler ile ilk kurulumdan hemen sonra yapılması gereken ayarlar burada anlatılacak. Eğer projeyi bir sunucuya yükleyip canlı ortama geçmek istiyorsanız, django deployment anahtar kelimesiyle internette arama yapmanızı öneriyoruz; zira işletim sistemi ve bazı diğer faktörlerin farklılığı sebebiyle binlerce kurulum senaryosu ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda Django ile canlı ortama geçmek (özellikle konteynerleştirme yapılmamış ise) epey zahmetli. Projeyi canlı ortama almak niyetindeyseniz kısmını da okumalısınız.

Python
İşletim sistemimizde Python’un kurulu olması gerekiyor. Linux tabanlı sistemlerin çoğunluğunda Python halihazırda kurulu olarak geliyor. Windows kullanıyor iseniz python.org adresinden uygun sürümü indirip kurmanız gerekiyor, kurulumu yaparken Add Python to PATH seçeneğini işaretlediğinizden emin olun, bu komut satırında Python’u çalıştırmamızı sağlayacak. Kurmanız gereken sürümü projenin ana dizinindeki beni oku dosyasında bulabilirsiniz.

Sanal ortam oluşturma
Proje ana dizininde (manage.py dosyası bulunan dizin) komut satırını açıyoruz. Şu aşamada projemizi bir “sanal ortam” içine almamız gerekiyor, bu sayede sistemdeki Python’a dokunmadan işlerimizi halledebileceğiz. Bunun için Python’un paket yöneticisiyle (pip) virtualenv kütüphanesini yüklüyoruz:

pip install virtualenv

Not: Linux tabanlı sistemlerde Python sürümüne göre “pip” komutu değişebilir (pip3, pip3.8 vs.). Bu adımdan sonra proje ana dizinine sanal ortamı kurabiliriz. Bunu yapmak için:

virtualenv venv

Bu komut proje ana dizininde “venv” isimli bir klasör oluşturacak. Bu adımda sanal ortama geçiş yapmamız gerekiyor, sanal ortama geçiş yapmak için aynı dizinde şu komutu çalıştırıyoruz:

Windows için:

venv\Scripts\activate

Linux tabanlı sistemler için (çoğunda):

source venv/bin/activate

Bu adımdan sonra eğer komut satırının başında (venv) ibaresi yer alıyor ise sanal ortama geçiş yapmışız demektir. Komut satırında projeyle etkileşime girerken her zaman sanal ortamda olduğunuzdan emin olun.

Gereksinimlerin yüklenmesi
Sıradaki aşamada proje gereksinimlerini yüklememiz gerekiyor. Bunu yapmak için sanal ortamda ana dizindeyken:

pip install -r requirements.txt

Bu adımdan sonra projemizi çalıştırmamıza neredeyse ramak kalıyor. Projede kullanılan fakat requirements.txt dosyasında listelenmeyen bir gereksinim daha var: psycopg2. Bu kütüphane PostgreSQL veri tabanı ile bağlantı kurmaya yarıyor, fakat yerel ortamda SQLite veri tabanı ile çalışacağımız için bunu kurmamız gerekmiyor. Bu kütüphaneyi kurmadan devam etmek için INSTALLED_APPS’dan django.contrib.postgres app’ini çıkartmanız gerekiyor. Eğer bir önceki cümlede ne anlatıldığına dair bir fikriniz yok ise kolayca bu kütüphaneyi kurarak devam etmenizde herhangi bir sakınca yok:

pip install psycopg2

Tabloların oluşturulması
Sırada veri tabanında tabloları oluşturmak var. Bunu yapmak için yine ana dizinde peş peşe şu komutları çalıştırıyoruz:

python manage.py makemigrations
python manage.py migrate

Sitenin çalıştırılması
Artık projeyi çalıştırıp siteye girebiliriz:

python manage.py runserver

Bu komut siteyi 127.0.0.1:8000 adresinde erişilebilir hale getirecek. Bu adrese girdiğinizde siteyi gördüğünüzden emin olun.

Yetkili hesabının oluşturulması
Bu adımdan sonra giriş yapıp yönetim paneline girmemiz gerekiyor, zira sitemize hiçbir şekilde müdahale edemiyoruz. Bunu yapmak için komut satırında Ctrl+C kombinasyonunu kullanarak yerel sunucuyu sonlandırıyoruz. Sanal ortamda iken şu komutu çalıştırıyoruz:

python manage.py createsuperuser

Bu aşamada e-posta adresi, aktiflik statüsü (basitçe “1” yazabilirsiniz), parola ve nick vermeniz istenecek. Bu bilgileri doldurduktan sonra e-posta adresiniz ve belirlediğiniz parola ile siteye giriş yapabilirsiniz (siteyi açmak için bir önceki runserver komutunu tekrar çalıştırın). Site içindeyken yönetim paneline erişmeniz için herhangi bir yol yok, yönetici paneline girmek için 127.0.0.1:8000/admin/ adresine gidebilirsiniz. Burada yazar detay sayfanıza gidip kendinizi çaylaklıktan çıkarabilirsiniz.

Ayarların yapılması
Kurulumun tamamlanması için birtakım ayarların değiştirilip uygun hale getirilmesi gerekiyor. Dokümantasyonda her ayar için detaylı bilgi bulunuyor. Bu ayarlardan iki tanesini derhal yapmanız gerekiyor, aksi takdirde site düzgün çalışmayacaktır:




Geçici e-posta sunucusu
Son olarak, e-posta gönderen sayfalar ve fonksiyonlar (örneğin yeni kullanıcı kaydı) halihazırda bir e-posta sunucusu belirlenmediği için çalışmayacaktır. Fakat yerel ağda iken gönderilen e-postaları komut satırına yazdırabiliriz, bunu yapmak için ayrı bir komut satırında şunu çalıştırın:

python -m smtpd -n -c DebuggingServer localhost:1025

Bu komut satırı, açık olduğu sürece sözde e-posta sunucusu görevi görecek.








 

oxcakmak

Back-End Developer
Front-End Back-End-Developer.svg
Ad
Soyad
Katılım
23 Ağustos 2020
Konum
Kocaeli
Konular
50
Mesajlar
230
Ticaret - 100%
2   0   0
  
iletişim
Meslek
Back-End Developer
Detay  
Meslek
Back-End Developer
Üyelik tipi
  1. Bireysel
Adamsın ferdiiii :D
 
Yorum
Ad
Soyad
Katılım
9 Eylül 2019
Konum
istanbul
Konular
305
Mesajlar
393
Ticaret - 0%
0   0   0
  
iletişim
Meslek
webmaster
Detay  
Meslek
webmaster
kurarsan bi demo at bakalım:)
 
Yorum

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.