Neler yeni

Arazi GES Nedir?

Arazi GES, endüstriyel veya tarıma elverişsiz geniş arazi ve tarlalara kurulan, güneş panelleri aracılığıyla yüksek ölçekte elektrik üretimi sağlayan sistemlerdir. Çatı tipi GES uygulamalarına kıyasla çok daha geniş alanlara kurulabildikleri için megavat (MW) bazında yüksek enerji üretimi gerçekleştirirler.
Üretilen elektrik, yatırımcının kendi ihtiyacını karşılayabileceği gibi, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında şebekeye satılarak ek gelir kaynağına da dönüştürülebilir.

Kaynak: Çatı Güneş Enerji Sistemleri | MY Enerji

Neden Arazi GES Yatırımı Yapmalısınız? (Avantajları)​

Güneş enerjisine yatırım yapmak, sadece çevre dostu bir adım değil, aynı zamanda finansal açıdan en güvenli limanlardan biridir.
  • Yüksek Yatırım Getirisi (ROI): Arazi GES projeleri, kendisini ortalama 4 ila 6 yıl içinde amorti eder. Panellerin ömrünün 25-30 yıl olduğu düşünüldüğünde, uzun vadede muazzam bir kar marjı sunar.
  • Atıl Arazilerin Değerlenmesi: Tarıma uygun olmayan, taşlık veya eğimli araziler arazi GES ile yüksek gelir getiren birer darphaneye dönüşür.
  • Karbon Nötr Hedefleri ve Teşvikler: Devlet destekleri, hibeler ve düşük faizli yeşil enerji kredileri ile kurulum maliyetleri önemli ölçüde düşürülebilir.
  • Minimum Bakım Maliyeti: Hareketli parçası az olan bu sistemler, düzenli panel temizliği ve inverter bakımı dışında neredeyse hiç masraf çıkarmaz.

Arazi GES Kurulum Şartları Nelerdir?​

Her araziye güneş santrali kurmak yasal ve teknik olarak mümkün değildir. Bir arazinin GES’e uygun olması için şu şartları taşıması gerekir:

1. Arazi Statüsü ve Marjinal Tarım Raporu​

Güneş santrali kurulacak arazinin birinci sınıf tarım arazisi olmaması gerekir. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden "Marjinal Tarım Arazisi" raporu alınması zorunludur.

2. Güneşlenme Analizi ve Eğim​

Arazinin güney cepheli olması, gölgelenme yapacak dağ, ağaç veya yüksek yapılar barındırmaması verimliliği maksimuma çıkarır.

3. Şebekeye Yakınlık (Trafo Kapasitesi)​

Üretilen elektriği şebekeye aktarabilmek için arazinin elektrik dağıtım hatlarına (trafo merkezlerine) yakın olması ve o bölgede kapasite boşluğu bulunması gerekir.

Adım Adım Arazi GES Projelendirme Süreci​

Arazi üzerine bir güneş santrali kurmak, ciddi bir mühendislik ve bürokratik süreç gerektirir:
AşamaYapılacak İşlemler
1. FizibiliteArazinin analizi, güneşlenme süresi ölçümü ve kapasite kontrolü.
2. Çağrı Mektubuİlgili elektrik dağıtım şirketine (EDAŞ) lisanssız üretim başvurusu yapılması ve onay alınması.
3. ProjelendirmeStatik ve elektrik projelerinin çizilmesi, TEDAŞ onayına sunulması.
4. Tedarik ve İnşaatPanel, inverter ve taşıyıcı konstrüksiyon montajının yapılması.
5. Kabul ve Devreye AlmaTEDAŞ ve dağıtım şirketi yetkililerinin incelemesi sonrası santralin resmen üretime başlaması.

2026 Yılı Arazi GES Kurulum Maliyeti Ne Kadar?​

Arazi GES maliyetleri; kullanılacak panellerin teknolojisine (monokristal, bifacial vb.), arazinin zemin yapısına, şebekeye olan mesafeye ve projenin büyüklüğüne (kW/MW) göre değişiklik gösterir. Genellikle sistem büyüdükçe, kW başına düşen maliyet azalır.
Güncel maliyet analizleri ve devlet teşvikleri hakkında bilgi almak için alanında uzman bir EPC (Mühendislik, Tedarik ve İnşaat) firması ile çalışmak en doğru bütçelendirmeyi yapmanızı sağlar.
Sonuç Olarak:
Arazi GES, hem işletmelerin enerji bağımsızlığını kazanması hem de yatırımcıların sürdürülebilir, düzenli bir gelir elde etmesi için en rasyonel yatırım modelidir. Doğru arazi seçimi ve profesyonel bir mühendislik ortağı ile geleceğin enerjisine bugünden ortak olabilirsiniz.
Arazi GES yatırımı yapmayı planladığınız bölge veya elinizdeki arazinin büyüklüğü nedir? Projenize özel kapasite ve süreç detaylarını birlikte netleştirelim mi?
Kaynak : https://emlakredi.com/haber/18681/2026da-cati-ges-yatirimi-one-cikiyor-uzmanlara-gore-dogru-planlama-sart.html

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.