Pixlr X, Pixlr markası tarafından geliştirilen bir fotoğraf düzenleme, kolajlama, renk ve efekt ayarlamaları yapmayı sağlayan bir yazılımdır. İsveçli geliştirici Ola Sandersson tarafından piyasaya sürülen yazılım tüm bunları çevrimiçi yapabilmesiyle, herhangi bir indirme yapmaya gerek kalmamasıyla öne çıkıyor. 2008 yılı itibariyle hizmet veren
Pixlr’ın bir yan ürünü olan Pixlr X oldukça güçlü programlara sahip rakipleriyle kıyasıya rekabet edebiliyor ve bunu yaparken kullanıcılarından ücret de talep etmiyor. Elbette diğer bazı rakipleri gibi aylık aboneliklerle verdiği çeşitli avantajlar bulunmakta.
Yazılım özellikle işlerini hızlı, ücretsiz ve mobil bir şekilde yapmayı seven sanat yönetmenleri, grafikerler ve sosyal medya uzmanları tarafından tercih ediliyor. Dilerseniz sitesine girdiğinizde fotoğrafınız üzerinde yapabildiğiniz değişiklikleri ve Pixlr X’in bizler için sağladığı geniş özellikleri sıralamaya çalışalım.
- Format değiştirme: Fotoğraf optimizasyonu severler JPG ya da PNG formatındaki grafiklerini ve fotoğraflarını sadece Pixlr X yardımıyla yeniden boyutlandırabilir, bu boyutu görebilir ve Webp gibi daha güçlü sıkıştırma yöntemleriyle son haline ulaştırabilirler.
- Basit düzenlemeler: Kırpma, döndürme, boyutlandırma gibi neredeyse her programda bulabildiğimiz çeşitli özelliklere burada da denk geliyoruz. Bu küçük değişikliklerle birlikte ayna efektlerinin, eksen değişikliklerinin de Pixlr X’de uygulanabildiğini söyleyelim.
- Filtreler, renk düzenlemeleri: Çeşitli filtreleri uygulama üzerinden ekleyebiliyor, üzerinde oynamalar yapabiliyoruz. Bu yönüyle Pixlr X en az rakip uygulamalar kadar filtre seçeneği sunmasıyla göze çarpıyor.
- Dekor Metinler: Grafiklerinize ve fotoğraflarınıza göze güzel görünen başlık metinleri eklemek ister misiniz? Pixlr X bu noktada da kullanıcılarının elinden tutuyor. Çeşitli seçeneklerle bizlere bu özelliği veriyor. Özelliği katmanlar halinde kullanabilmek ve özelleştirebilmek de net bir avantaj elbette.
- Çıkartma ve Kaplamalar: Her ne kadar premium ve Creative pack kadar çok sayıda çıkartma ve kaplamaya ulaşamıyor olsak da, ücretsiz sürümde de bu gibi özellikler program tarafından bizlere sunuluyor.
Pixlr: Online Photoshop Alternatifi (yukarı)
Belki ilk okuduğunuzda kulağa biraz abartı gelmiş olabilir. Elbette tarayıcı üzerinden çalışırken, dünyanın en ünlü ve geniş fotoğraf düzenleme programıyla birebir aynı özellikleri sunmasını beklemek de haksızlık olacaktır. Ancak bununla birlikte sunduğu bazı özellikler onu gerçekten de rakibinin en iyi ücretsiz alternatifi kılmakta. Çeşitli katmanlarda düzenleme yapmaya olanak sağlaması, sürekli olarak destekleniyor ve geliştiriliyor olması onu özel kılıyor. Bir dezavantaj olarak sisteme
RAW formatında görseller yükleyemediğimizi de maalesef belirtmeliyim. Peki, tüm bu artılarının üzerine, ücretli olan premium ve creative pack sürümleri kullanıcılara neler veriyor? Buyurun buna da değnelim.
Premium ve Creative Pack (yukarı)
Senelik alımlarda aylık 5 dolar fiyatıyla satılan
Premium abonelik sistemi ve yine senelik alımlarda 15 dolar etikete sahip olan Creative Pack abonelik sistemi… Açıkçası bunları kullanmadığımızda kaybettiğimiz pek çok şey varmış gibi görünse de yukarıda andığımız bütün özellikleri, sadece biraz reklama maruz kalarak kullanabileceğinizi söyleyelim. Bu paketler yalnızca dahasını da isteyen kullanıcılar için hazırlanmış durumda. Her ne kadar çok iyi özellikler veriyor olsa da bu fiyatlar ile daha profesyonel ürünleri tercih etmek de mümkün. Yine de gelin sağladıkları avantajlara daha yakından göz atalım.
Pixlr X Premium: (yukarı)
Premium paketiyle yazılım daha kapsamlı bir düzenlemenin yanı sıra akıllı zekâ kesme araçlarını da hizmetinize açıyor. Bunun yanında daha yüksek çözünürlüğü de destekliyor ve reklamsız bir deneyim sunuyor. Elbette bununla sınırlı da değil. Binlerce çıkartmanın, kaplamanın ve metin seçeneğinin de sunulduğunu söyleyelim. Birçok şablon seçeneğini de ekleyelim.
Pixlr X Creative Pack: (yukarı)
Yaratıcı kullanıcılara özel imkanlar yaratan bu abonelik sisteminin en önemli özelliklerini saymadan önce belirtelim. Premium’da aldığınız bütün avantajlar ve hatta çok daha fazla çıkart, kaplamayla birlikte burada da geçerli. Bunların haricinde on milyon kadar stok içeriğe ücretsiz erişim sağlıyor olması, ve bunları 25.000$’lık yasal garantiyle sunuyor olması gerçekten Creavite Pack’i satın almayı düşündürten özellikleri arasında sayılabilir. Ayrıca tabii ki yine reklam yok.
Aslında iki pakette de markanın kullanıcılarına bir çağrısı bulunduğunu da yazının sonuna gelmişken belirtelim. “Bizi destekleyin” demekten çekinmeyen Pixlr, birçok ücretsiz özelliğiyle ciddi meblağlar ödeyerek kullanabildiğimiz çoğu ağır programa taş çıkartır niteliklere sahip. Eğer ücretli üyeliklerle uygulamayı desteklersek bunu sürdürebilecekleri de ortada. Ayrıca abonelik sistemlerinin sunduğu avantajlar da açıkça görülebiliyor. Elbette ücretsiz kullanıcılar da reklamlar sayesinde Pixlr’a kazanç sağlamakta, dolayısıyla tercih sizin.