Neler yeni

HTML5

  • Görüntüleme Görüntüleme: 475
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

  • HTML5, bir web sayfası hazırlayabilmek için kullanılan ve uzun zamandır varlığını sürdüren kodlama dillerinden biridir. HTML5, açılımı yapıldığında Hiper Metin İşaretleme Dili anlamına gelmektedir. Günümüzde web masterlara büyük kolaylık sağlayan bu işaretleme dili sayesinde kullanıcı deneyimi son derece yüksek puanlara varan web sayfaları hazırlamak mümkün olabilmektedir. Bu işaretleme dili üzerine düşüldüğünde kısa sürede öğrenilebilen işaretleme dilleri arasında yer almaktadır. Elbette HTML5 kendi başına bir anlam taşımamaktadır. Web sayfalarının temelini Hiper Metin İşaretleme Dili oluştururken, CSS3 adı verdiğimiz makyaj kısmı da web sayfalarının şekillendirilmesi için destek sunmaktadır. PHP ise arka planda çalışacak olan formların ya da butonların harekete geçmesi için kullanılan bir diğer unsurdur.

    HTML5 ile dinamik web sayfaları oluşturulabilinirken aynı zamanda belli komutlar vererek yeni nesil ekranlara uyum sağlanmasına da yardımcı olunmaktadır. HTML ile geliştirilmiş bir web sayfası bilgisayar monitöründeki görüntüsünün dışında mobil cihazlarda farklı bir görünüme kavuşur. Bu durum ise işaretlemeyi yapan kişi tarafından yazılan kodlar ile mümkün olabilmektedir. Dinamik bir yapısı olması nedeniyle de günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle eklenti ya da yama gibi ekstralara ihtiyaç duyulmaması nedeniyle de kullanıcı deneyimini en üst safhalara çıkartmaktadır. Yeni nesil web sayfaları hazırlamak için HTML5 en çok tercih edilen işaretleme dillerinden biridir. Bu nedenle de web tasarımcılar halen bu dili kullanmaya devam etmektedir.

    HTML5 Tarihçesi​ (yukarı)

    1980 senesinde Tim Berners Lee isimli bir kişi, CERN’de görev yaparken kişilerin dökümanlarını ve bilgilerini bir şekilde birbirleriyle paylaşabileceklerine inanmaktaydı. Bu sebeple de ENQUIRE adı verilen bir sistemi önererek ön plana çıkmıştır. İnternet tabanı olan bu işaretleme dilinin temelleri ise Berners Lee tarafından atılmıştır. WWW adı verilen World Wide Web de yine bu kişi tarafından oluşturulmuştur. HTML, 1980 yılından günümüze kadar uzanmış ve işaretleme dili olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Bu nedenle de dinamik web sayfaları oluşturabilmek için sıklıkla tercih edilmektedir. HTML5 günümüzde kullanılan ismidir ve sonundaki 5 rakamı zamanla değişmiş ve adını son haliyle HTML5 olarak almıştır.

    Hiper metin işaretleme dili olarak bilinen HTML5, son sürüm anlamını taşımaktadır. Her ne kadar bir programlama dili olarak bilinse de asıl işi işaretleme yapmaktır. Bu dille herhangi bir program ya da uygulama yazmak ne yazık ki mümkün olamamaktadır. Yalnızca belli programlar bu işaretleme diline destek verdiğinde ortaya bir uygulama ya da yazılım konulabilmektedir. HTML tabanlı kodların her tarayıcıda sonuca ulaşabilmesi için diğer unsurlarla birlikte kullanılması gerekmektedir. Bunlar ise CSS ve PHP gibi diğer dillerdir. Bu diller de kodlar ile çalışır ve ortaya dinamik web sayfaları çıkar. HTML sayesinde video oynatma, web sayfalarına görsel ekleme ya da SEO uyumlu yazılar yüklemek mümkündür. HTML içerisinde yer alan H1-H6 tagleri sayesinde iç SEO çalışması yapmak da mümkündür.

    HTML5 Ne İşe Yarar?​ (yukarı)

    HTML5, tüm web siteleri tarafından okunabilen bir dil olarak bilinmektedir. Web sitelerinin çalışma prensibi bu işaretleme diline dayalıdır. Bu nedenle de yeni nesil web sayfalarında sıklıkla bu işaretleme dili kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan pek çok arama motoru HTML5 işaretleme dilini süzgeçten geçirerek sayfalar hakkında detaylı bilgi sunmaktadır. Yazılar, sayfalar hatta görseller bile HTML5 sayesinde SEO’ya uyumlu hale getirilebilmektedir. Kullanıcılar web sayfasını hazırlarken kodların içerisine yerleştirmiş oldukları anahtar kelimeler sayesinde web sayfasının okunurluğunu ve Index hızını da artırmaktadır. Bu nedenle de HTML5 işaretleme dili dinamik web sayfaları oluşturmada büyük önem arz etmekte ve sıklıkla kullanılmaktadır.

    HTML5 Nasıl Öğrenilir?​ (yukarı)


    Dünya genelinde sıklıkla kullanılan ve önemli bir yere sahip olan HTML5, öğrenilmesi kolay işaretleme dillerinden biridir. Günümüzde pek çok kurs, HTML5 eğitimi vermekte ve öğrenmek isteyenleri de desteklemektedir. Elbette HTML öğrenmek isteyen kişiler bu dilin en güncel halini öğrenmeli ve devamlı pratik yaparak kendini geliştirmelidir. İnternet üzerinden videolu kurslar vererek HTML öğreten belli mecralar da bulunmaktadır. Çok kısa vadede öğrenmek mümkün olmasa bile kişiler HTML yanı sıra CSS3 ile basit web sayfaları yaparak kendilerini geliştirebilmektedir. Üniversitelerin belli bölümlerinde de HTML5 okutulmakta ve kişilerin iş hayatına katkı sağlaması için destekler sunulmaktadır. CSS3 adı verdiğimiz dil ise HTML5 ile oluşturulan web sayfalarının şekillendirilmesine olanak sağlamaktadır.


    HTML5 Yapısı

    HTML5
    yapısından bahsederken bir insan vücudunu ele almakla işe başlanabilir. Çünkü HTML ile hazırlanan web sayfalarında belli etiketler kullanılmaktadır. Body adı verilen etiket web sayfasının orta kısmını, footer en alt bölümü, header ise en üstte kalan baş kısmı ifade etmektedir. HTML5 ile işaretleme yapılırken açılan her etiketin mutlaka kapatılması gerekmektedir. Kapatılmayan etiketler yazılan taglerin çalışmamasına neden olacaktır. Etiketlerin hepsi küçüktür < işareti ile başlarken > büyüktür işareti ile kapatılmaktadır. Etiket kapatmak için büyüktür işaretinin önüne / işareti eklenmektedir. Aşağıdaki örnekte HTML5 işaretleme dili için bir örnekten bahsedilebilir.


    Kod:
    <head>
    <Title> webien </title>
    </head>
    <body>
    <p>HTML Nedir?</p>
    </body>
    </html>

    HTML5 ile web sayfası hazırlarken hangi bölüme ne yazılması gerektiği de oldukça önemlidir. Head bölümü adını verdiğimiz baş kısma stil kodları, JavaScript ya da CSS gibi kodlar da yazılabilmektedir. Web sitesinin adının yer aldığı Title etiketi de bu bölümde yer almaktadır. Body adı verilen bölüme ise görsel, yazı ya da video gibi unsurlar eklenmektedir. Web sayfasının footer bölümünde ise web sitesine ait bilgiler yer almaktadır. <footer> tagi altında iletişim bilgileri, site haritası ya da buna benzer pek çok bilgi bu alanda sunulmaktadır. HTML5 sayesinde belirtilen tüm unsurlar dinamik bir şekilde kullanıcıya sunulmakta ve hatasız bir şekilde web sayfaları tarayıcılar tarafından okunmaktadır.

    HTML5 terimi her zaman tanıdık geliyor, ancak ne olduğunu her zaman nasıl açıklayacağımızı bilmiyoruz. Bu, HTML olarak bilinen programlama dilinin en son sürümüdür.

    Programcılar tarafından güvenilen bir dil olarak mevcut tarayıcılarda standart kullanım haline gelmiştir. Daha fazla HTML5 kullanmanın faydaları nelerdir. Aşağıda HTML5 kullanmanın 7 avantajı bulunmaktadır.

    1 – Web sayfası performansını iyileştirerek daha hızlı gezinmeyi sağlar

    Bir web sayfasının performansını artırarak daha hızlı ve kolay gezinmeyi sağlar. Geliştiriciler, çevrimiçi dosyaların boyutunu azaltmak ve böylece kullanıcı deneyimini geliştirmek için HTML5 kullanır. Sitelerimizi optimize etmek neden bu kadar önemli? Bunun nedeni, hiçbir kullanıcının sayfaların yüklenmesini bekleyerek zaman kaybetmeyi sevmemesidir.

    2 – Tüm cihazlar tarafından kabul görmektedir.

    HTML5, birçok farklı cihazda sunulabilen neredeyse evrensel uygulamalar oluşturmak için tasarlanmıştır. HTML5, gelecekte tabletlerin, akıllı telefonların, PC’lerin, TV’lerin ve araçların bir araya gelmesine yardımcı olacak bir sistemdir. HTML5, günümüzde yalnızca eklentiler ve yazılımların kullanılmasıyla mümkün olan yeni araçların geliştirilmesine de izin verecektir. HTML5 dili, örneğin, yeni video öğelerinin kullanılmasına, doğrudan tarayıcıda Skype veya oyunlar gibi uygulamalar oluşturulmasına olanak tanır. Kullanıcı için navigasyon daha çok işletim sistemi üzerinde çalışmak üzere geliştirilmiş bir uygulamaya benzeyecektir. HTML5’te geliştirilen web siteleri daha hızlı, daha güvenli ve görsel olarak çekici olduğundan, bir web sitesinde gezinmek daha kolay ve daha zevkli bir deneyim olacaktır. Çok ileri gitmeden, YouTube kısa bir süre önce yalnızca makinede yüklü bir Flash eklentisi varsa çalıştı. Bugün farklı, çoğu büyük site gibi HTML5’i zaten pek çok kullanıcı benimsemiştir.

    3 – Birkaç tarayıcı, standart tanımların çoğunu zaten benimsemiştir.

    Birkaç tarayıcı, standardın tanımlarının çoğunu hali hazırda benimsemiştir ve eskiden çok fazla alana sahip olan birkaç araç, HTML5’te işlerin yapılma şeklinin basitliği ile değiştirilmiştir. Ayrıca HTML5’in W3C tarafından benimsenen ve tanımlanan ve öncülünün yıllarca süren başarısı üzerine inşa edilen bir standart olduğu göz önüne alındığında, standardın kullanılması, hali hazırda mevcut olanı ve Web’in geleceğini kullanmak için garanti edilir.

    4 – SEO için Web Sitesi Optimizasyonu – Web sitesini arama motorları için optimize etme

    Avantajlarından biri SEO (web sitelerini optimize etmeye yardımcı olan teknikler) ve semantik ile ilgilidir, HTML5 olarak, uygulamanızı yapılandırmanın yanı sıra, artık ana arama motorlarını aramayı kolaylaştıran içerikle de doğrudan bir ilişkisi vardır. Örneğin, artık bir içeriğin bir menü olduğunu belirleyebilirsiniz, böylece arama motoru bu öğeyi “arka planda” okur ve şirket veya makale hakkında bir metin gibi daha önemli diğer içeriğe öncelik verir. Kullanıcının internetteki arama deneyimi giderek daha hassas hale geldiğinden, bu genel olarak web için büyük bir devrimdir.

    5 – Çevrimdışı veri depolama.

    İstemci tarafında, tarayıcıda bulunan veritabanı tarafından yapılandırılmış 4Gbyte’a kadar veri depolama izni çerez kullanımında olanlara benzer, ancak 4Kb boyutu gibi uygulanan sınırlamaları ortadan kaldırmaya çalışmak HTML5’in en sıcak özelliklerinden biridir. Ancak geliştirici, yerel depolamanın site başına olduğunu ve bant genişliğinden tasarruf edirtmek ve performansı artırmak için verileri orijinal olarak depolayan siteye her erişildiğinde komut dosyalarınız için kullanılabilir olacağını hatırlamalıdır. Ayrıca, tarayıcı veritabanları, kullanıcılara verileri üzerinde diğer uygulamalarda olduğu gibi aynı gücü vermez. Örneğin kullanıcı, saklanan verileri başka bir makineye taşıyamaz, kopyalayamaz, yedek alamaz veya tarayıcı dışında bir uygulama ile açamaz. Dosyalar kolayca taşınacak şekilde tasarlanmamıştır, ancak kullanıcı bunları nerede ve nasıl bulacağını bilirse bunu yapmak mümkündür. Sonuçta, herhangi bir düzenleyiciyle kolayca açılabilen elektronik tablolar veya metin belgeleri gibi değiller.


    6 – Büyük şirketlerde kullanım

    World Wide Web Consortium’da (W3C) HTML5‘i tanımlayan çalışma grubuna birçok büyük şirket katılıyor. Bu liste Samsung, LG ve Apple’ı içermektedir. AT&T ve France Telecom gibi operatörler; Microsoft, Adobe ve Zynga gibi yazılım üreticileri; IBM ve HP gibi BT şirketleri ve Google ve Netflix gibi internetten yayın veren şirketlerdir. Üniversiteler ve bağımsız uzmanlar da yine bu sistemler arasında yer almaktadır.



    7 – Kanvas aracına sahiptir



    Canvas aracı (ekran İngilizcedir), bu nedenle çizimler ve animasyonlar oluşturmak için harici uygulamalar kullanmak gerekli değildir. Resmi olarak, tuval “grafikleri veya diğer görsel görüntüleri hızlı bir şekilde oluşturmak için kullanılabilen, çözünürlüğe bağlı bir bitmap tuvalidir”. Layman’ın terimleriyle, tuval, HTML5‘te JavaScript kullanarak grafikler çizmenize izin veren yeni bir öğedir. Metin, resim, grafik, degrade çizgileri ve diğer efektleri dinamik olarak oluşturmak için kullanılabilir. Tuval üzerine çizim, 2B tuval API’si aracılığıyla yapılır. Bu API, ekranda istediğiniz hemen hemen her şeyi çizme gücü veren çeşitli işlevler içerir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.