Neler yeni

Database

  • Görüntüleme Görüntüleme: 1,057
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

  • Diğer bir ismi ile veri tabanı olarak bilinen database, adından da anlaşılacağı üzere verilerin belli bir alanda depolanması anlamına gelmektedir. Özellikle de günümüzde devlet kurumları bünyesinde bulunan birçok bilgi bu şekilde veritabanı sistemi ile saklanmaktadır. Belli bir düzen gerektiren bu sistemi aynı zamanda özel bir takım kuruluşlar da kullanmaktadır. Bu düzen sayesinde milyonlarca kişinin bilgilerine çok kısa bir süre içerisinde ulaşma imkânı sağlanabilmektedir. Okul kayıtları, nüfus müdürlükleri, banka ya da diğer birçok özel kurumların farklı insanlara verdikleri hizmetleri daha hızlı bir hale getirmesi için veri tabanı sistemini her daim kullanmaktadırlar.

    Tüm Veriler İçin Veri Tabanı Saklama Sistemi
    Karmaşık bir bilgi kayıtları adına veri tabanının büyük bir önemi vardır. Örneğin bir şirketin belli sayıda kayıtlı olan devamlı müşterilerin kişisel bilgileri, adresleri ya da sipariş ve faturaları gibi daha birçok farklı bilgi kayıt altında ve anında ulaşabilirlik düzeyinde olmalıdır. Üstelik sadece müşteri değil, çalışanların da yine tüm bilgileri ile birlikte hangi çalışan kime ne ürününü ne kadar bir fiyata satmış her biri veri tabanı içerisinde kolay erişebilirlik bir sistem çerçevesinde tutulabilmektedir. Sadece bir kişi için dahi sürekli olarak farklı tarihlerde ne gibi işlemler yapmış Excel üzerinden kayıtlarının tutulması gerekmektedir. Buna bir de milyonlarca insan eklendiği zaman eğer bir düzen sağlanmamış ise tüm bilgiler birbirine girer günlük olarak yapılacak işlemler büyük bir oranda aksar. İşte veri tabanı, yani database sistemi bütün bu verileri düzenli bir halde saklayan sistemler bütünüdür.

    Veri Tabanı İçin Yönetim
    - Türkçe adı ile veri tabanı yönetim sistemi olarak da bilinen, (Database Management system) şu an için birbirinden farklı programlar ile piyasa üzerinde bulunan ve elektronik ortamda tutulan verileri kolay erişebilir hale getiren bir sistemler dizisidir. Bu sistem sayesinde değişik birçok bilgi özel bir katalog haline getirilebilir.

    - Bunlar sayesinde her bilgi adına tablo oluşturulabilir ve bu tablolar üzerinden yeni kayıt ekleme, silme ya da güncelleme yapmak mümkün hale gelebilir.

    - Hangi verilere kimin ne kadar erişim izni olabilecek bunun kategorisini yapmak.

    - Her ayrı veri için raporlama ve sorgulama imkanı yakalamak.

    - İzinsiz girişlere karşı engel oluşturmak…

    - Tüm verilerin yedek sistemlerini oluşturup saklayabilmek gibi daha birçok değişik analiz ve düzenleme yapılabilmektedir.

    - Database, yani veri tabanı programları her şirket ya da devlet kurumları adına farklı şekiller aldırılabilir ve ona göre bir kayıt düzeni sağlanabilir. Bu sayede milyonlarca bilgi içerisinden hangisi isteniyor ise ona birkaç saniye içerisinde ulaşılabilir. Kademeli olarak konulan erişim izin seviyeleri sayesinde ise daha önemli bilgiler sağlam bir şekilde korunabilmektedir.

    En Fazla Kullanılan Veri Tabanı (Database) Sistemleri
    Kullanım durumlarına, kaliteleri ve sunduğu hizmetlere göre veri tabanı programları ücretli ya da ücretsiz olarak farklılıklar yaratmaktadır. Örneğin açık kaynak kodlu olarak hizmete açılmış database programları bulunurken, daha detaylı ve güvenli programlar ise profesyonel bir kullanım isteyen şirketler ile devlet kurumları adına tüm yıl boyunca online hizmet veren veri tabanı programları da bulunmaktadır. Şu an için piyasa üzerinde değişik veri tabanı programları mevcuttur. Bunlar arasında en çok bilinenlerinden bazıları Acces, Mysgl, MS sgl Server ya da bunun gibi daha birbirinden farklı veri tabanı programları bulunabilmektedir. Burada önemli olan kullanım derecesidir. Yani oldukça özel bilgiler içeren ve erişimin zor olmazı istenen programlar ile akademik bir kayıt tutmak adına sunulan ücretsiz programlar da olabilir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.