Yazılım tarafında sıklıkla dile getirilen
client kelimesini gelin biraz detaylandıralım.
Eğer daha önce google da client kelimesini arattıysanız müşteri anlamına geldiğini göreceksiniz. Bunun anlamı oldukça kapsamlı fakat işlevlere bakarsak bu işin içinden çıkabiliriz. Müşteri kavramının temel faaliyeti almak olduğu gibi client kavramının da temel faaliyeti almaktır. Kısacası client kelimesinin bir şeyleri
almak anlamına geldiğini düşünebiliriz.
Client kelimesinin Türkçe karşılığı
istemci anlamına gelmektedir.
Client Yani İstemci Kimden İster? (yukarı)
Aslında isteğin yapıldığı kısımlar
sunuculardır. Eğer bir yapıda client kavramı kullanılmak isteniyorsa orada muhakkak bir sunucu olmalıdır.
Sunucu İle Client Arasındaki Bağlantı Nedir? (yukarı)
Sunucu ile client arasındaki ilişki aslında çok basittir. Client tarafından sunucuya bir istek gönderilir ve bunun sonucunda istenilen şeyler elde edilir.
Gönderilen Her İsteği Sunucu Onaylar Mı? (yukarı)
Kesinlikle hayır. Sunucu tarafında istekler koşullarla belirlenir. İstemcinin veriyi nasıl istediğine göre sunucunun cevabı değişir. Eğer istemci isteğini sunucuya uygun yapmazsa sunucu tarafından hata alır ve eli boş geri döner.
Günümüzde Client Nasıl İşler? (yukarı)
Client yani istemciyi çoğu kalıba giydirebiliriz ama ben bu yazımda web sitesi örneğini vermek istiyorum. Genelden özele doğru inersek web sitesi ve internet mecrasını düşünebiliriz. Aslında internet dünyası bir
sunucu ve biz bu sunucuya gönderdiğimiz istekler sonucu istediğimiz web sitesini karşımızda görüyoruz.
Bir Web Sitesinde Bu Olaylar Nasıl İşler? (yukarı)
Bir web sitesi üzerinde bazı olaylar
sunucu tarafında bazı olaylar ise
client yani istemci tarafında gerçekleşir. Örnek verecek olursak; Kullanıcı bir üyelik işlemi gerçekleştirdiğinde girdiği değerler sunucuya bildirilir. Sunucu istemciden gelen kodları süzgecinden geçirerek istemciye tekrar gönderir. Bu sunucu tarafında çalışan bir olaydır fakat kullanıcının web sitesi üzerinde butona basması sonucunda eğer bize bir uyarı veriliyorsa bu istemci tarafında çalışan bir olaydır çünkü bu olay sunucu tarafına hiç ulaşmadan doğrudan tarayıcıda gerçekleşir.