Ticaretin en doğal olanı ve en sık karşılaşılanı, son tüketiciye yönelik mal ve hizmet satımıdır. Doğrudan tüketiciye ulaşan ticaret şekline,
B2C modeli denmektedir. İsmi, İngilizce karşılığı olan “Business To Customer” tamlamasının kısaltmasından gelmektedir. İnternet satışlarında sıklıkla dile getirilen
B2C yazılımı, aracı bir firma olmaksızın doğrudan müşteriye satışlara yönelik bir kodlamadır.
Bir kitap firması,
B2C Sitesi üzerinde kitaplarını yayınlar ve tüketicilerin beğenisine sunar. Tüketici, web sitesindeki bir kitabı beğenir ya da aradığı bir kitabı o web sitesine bulursa ödeme ve kargo şartlarına bakar. Mantıklı bulduğu takdirde kitabı satın alır. Kitapçı da, en kısa zamanda kitabın kargo işlemlerini tamamlar.
B2C satış modeli bu şekilde işler.
B2C Siteleri İle Satış Nasıl Yapılır? (yukarı)
E-ticarete yatırım yapmak isteyen firmaların
B2C nedir konusunda altyapısının olması gerekir. Ya da bu firmalar, web sitesi alanında uzman kişilerle çalışmalıdır. Çünkü firmaların doğrudan tüketiciye ulaştığı siteler B2C siteleridir. Doğru bir şekilde tasarlanmış bir site olmadan, sanal ticaretin başarıya ulaşması neredeyse imkansızdır.
B2C yazılımı elde edilerek, web sitesi kurulmalı ve satışa başlanmalıdır. Ancak, web sitesi açmak yerine
B2C sitesi olarak çalışan siteler aracılığı ile de son tüketiciye ulaşılabilir. Satıcıların ürünlerini koyduğu, alıcıların da kendilerine uyan ürünü satın alabildikleri birçok site vardır.
B2C Site Örnekleri Nelerdir? (yukarı)
Her firmanın kendisine ait bir web sitesi vardır. Sadece firmanın ürünlerinin satıldığı ve toptan satışın yapılmadığı sitelerin tamamı
B2C site örnekleri arasında gösterilebilir. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Koton, Mavi, Mudo gibi firmaların kendilerine ait siteleri bu kapsamdadır. Farklı sektörleri, satıcıları ve alıcı kitlelerini bir araya toplayan web sitesi projeleri de
B2C modeli bir politika yürütmektedir. Örnek vermek gerekirse, N11, Sahibinden ve Gittigidiyor gibi sitelerin çoğu
B2C yazılım içermektedir. Çünkü ürünler doğrudan tüketiciye gönderilmektedir.
Bir firma hem B2C hem de
B2B modeli bir satışın içerisinde olabilir. Örnek vermek gerekirse, kadın kıyafetleri satan bir firma
B2B Merter yazılımı üzerinden tekstil üreticisinden ürünleri alırken B2B kullanır. Ancak bu ürünlerin fotoğraflamasını yapıp kendi sitesine koyduktan sonra, ülkenin herhangi bir yerindeki tüketiciye sattığında
B2C modeli satışa dahil olur.
Kullanıcıların ilan koymasına dayalı sanal ilan siteleri karmaşık yapıdadır. Gittigidiyor.com sitesini incelemek gerekirse, sitenin hem B2B hem de B2C modelini içerdiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu tarz sitelerde firmadan firmaya, firmadan tüketiciye, tüketiciden tüketiciye satışların tamamı görülmektedir.
B2B ve B2C Arasındaki Farklar Nelerdir? (yukarı)
B2B ve
B2C nedir sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. B2B, B2C, C2C, B2E, C2G gibi birçok ticaret stili mevcuttur. B2B, özetle firmalar arasındaki satışı ifade ederken, B2C firmaların son müşteriye yaptıkları satışı ifade etmektedir. Peki bu satış metotları arasındaki farklar nelerdir?
B2B müşterileri; genellikle üretim ve imalat yapan ya da aldığı ürünü kar koyarak satan firmalardır. Dolayısı ile B2B sitesi müşterileri üründen alacağı verime bakar.
B2C müşterileri ise, iç dürtüleri ile hareket ederler.
B2B modelindeki müşteriler, ürünün maliyetini en kısa nasıl çıkaracaklarını, ürünün işletmelerine katkısının ne kadar olacağını hesap ederek karar verirler. B2C müşterileri ise anlık duyguların etkisiyle, haz almak amacıyla ürünü alırlar. B2B modelinde alım yapılırken ürün hakkında uzun analizler yapılır ve karar alma süreci biraz daha uzundur. Çünkü müşteriler de birer firmadır ve karar için belli organların onayı gerekir. B2C’de ise müşteri ürün hoşuna gider gitmez alma imkanına sahiptir.
B2C modeli, çok geniş kitlelere hitap ederken, B2B’de genellikle sektördeki belli bir dar alıcı grubu hedeflenir. Örnek vermek gerekirse, tekstil ürünleri imalatı yapan bir firma ancak ülkedeki sayılı mağazalara satış yapabilir. Oysa ülkedeki herkes o mağazaların müşteri kitlesi içerisinde yer alır.
B2B yönteminde alıcı ile satıcı arasında uzun vadeli bir ilişki kurulur. Çünkü firmalar kendilerinin verimliliği için iyi gördükleri ürün ya da hizmetten kolay vazgeçmezler. Hatta fiyatı pahalı ve ödeme koşulları zor olsa bile riske atmayarak, eski satıcılarına sadık kalırlar. Ancak B2C’de böyle bir etkiden söz edilemez.
B2C E-Ticaret müşterileri, fiyat, kargo, hediye, çekiliş gibi unsurları dikkate alarak başka bir firmanın yolunu tutabilirler.