Neler yeni

VDS Nedir? Nasıl Kullanılır? VPS'ten Farkları Nelerdir?

Full Nvme SSD Disk Desteği Sayesinde Çok Daha Hızlı Web Siteleri! 7/24 Destek. Ücretsiz Antispam Koruma. Ücretsiz Domain. Anında Aktivasyon

otuken34

K. Moderatör
Ad
Soyad
Katılım
9 Mayıs 2019
Konum
ist
Konular
30
Mesajlar
30
Ticaret - 0%
0   0   0
  
iletişim
Virtual Dedicated Server'ın baş harfleri ile oluşturulmuş olan VDS, tam Türkçe karşılığı olmasa da Türkçe'ye Paylaşımlı Özel Sanal Sunucu olarak çevrilebilir. Virtual Hosting hizmetinin 2 önemli başlığından biri olan VDS, birçok yönüyle VPS ile karıştırılabilir. Fakat teknik olarak bu 2 başlığın çok önemli farklılıkları var.

Bir web sitesine sahip olan ya da bir web sitesine sahip olmak isteyen herkes mutlaka bu hosting türlerinin tam olarak ne oldukları konusunda kafa yormuştur. Fakat birçok konuda olduğu gibi bu konuda da çeşitli bloglarda birçok bilgi kirliliği mevcut. IHS olarak bu haberimizde bu 2 başlığın tam olarak ne olduklarından ve VDS'i, VPS'ten ayıran özelliklerden bahsedeceğiz. Bu 2 popüler bulut sunucu hizmetine geçmeden önce ilk olarak daha iyi anlayabilmek adına Virtual Hosting ile başlayalım:

Virtual Hosting Nedir?

Türkçe'ye Sanal Hosting olarak çevirebileceğimiz Virtual Hosting, bir web sunucusunun belirli bölümlere ayrılmasını, daha sonra elde edilen bu bölümlerin birbirinden bağımsız olarak çalışmasını ve kullanıcılara kiralanmasını sağlayan hosting türüdür. Teknik olarak biraz Paylaşımlı Hosting'e benziyor olsa da paylaşımlı hostingte kullanıcılara sadece belirli bir kontrol panelini kullanma imkânı sunulurken, Virtual Hosting'te ise kullanıcılara çok daha fazla kontrol imkânı sunulur. Virtual hosting ile sunucunuza eklentiler ekleyebilir, ince ayarlar yapabilir ve hatta kullandığınız işletim sistemini bile değiştirebilirsiniz.

vds sunucu

Bu özellikleriyle Virtual Hosting, kendi web sunucusunu satın alma gücü olmayan ve sunuculara bakabilecek kadar teknik bilgisi ve zamanı olmayan kullanıcılar için harika bir seçenektir. Kendi sunucularına sahip olamayan kullanıcılar için bu çözüm oldukça ekonomiktir ve standart hosting paketlerinden çok daha fazla avantaja sahiptir.

Virtual Hosting 2 başlıkta incelenir. Bunlar; Virtual Private Server ve Virtual Dedicated Server. Bu 2 tür hosting hizmeti de özellikle kurumsal şirketler tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Virtual Private Server - VPS Nedir?
Virtual Private Server teriminin baş harflerinden oluşan VPS, Türkçe'ye Paylaşımlı Özel Sunucu olarak çevrilebilir. VPS, bir sanal sunucudur. Geleneksel sunucular tek bir kişi tarafından kullanabiliyorken sanal sunucular birden fazla kişi tarafından kullanılabilir. VPS, aynı donanım üzerinde kullanıcıların birbirinden bağımsız şekilde çalışmasını sağlar. Fakat bu sistemde kullanıcılar tüm noktalarda bağımsız değildir, kullanıcılar diğer kullanıcılarla birlikte işlemci ve ram gibi ortak donanımları kullanmak durumundadır.

VPS sayesinde sahip olduğunuz sanal sunucunun üzerinde önemli seviyede yetkiniz olur. Örneğin; sunucunuzda web sitelerinizi barındırabilirsiniz.

vds-sunucu-merkezi

Virtual Dedicated Server - VDS Nedir?
Virtual Hosting'in bir diğer başlığı olan VDS, Virtual Dedicated Server teriminin baş harflerinden oluşmaktadır. VDS'in her ne kadar Türkçe'de net bir karşılığı olmasa da Paylaşımlı Ayrılmış Özel Sunucu olarak tanımlanabilir.

Son dönemin en popüler bulut sunucu hizmetlerinden biri olan VDS; kullanıcılarına kendi web uygulamalarını geliştirmeleri, dağıtmaları ve barındırmaları için kullanabilecekleri bir sanal sunucuyu kiralama imkânı verir. Yani VDS hosting'i tercih eden bir kullanıcı belirli bir alanı kiraladığı zaman, o alan o kullanıcının dışında herkes için kullanıma kapalıdır ve kullanıcı kendi isteklerine göre alanını dilediği gibi kullanabilir.

VDS'in altyapısı da teknik olarak diğer sanal sunucu hizmetlerine ve VPS' benzer. VDS de tıpkı VPS gibi bir ana fiziksel makine üzerinde bulunur ve sanallaştırılarak bir sunucuya dönüşür. Daha sonra bu yeni sunucuya özel olarak RAM ve işlemci gibi atamalar yapılır. Örneğin; bir kullanıcı kendine ayrılan RAM miktarının tamamını kullanmıyor olsa bile RAM'i yine kendisine özel şekilde kalır ve kullanıma hazır bir şekilde bekler. Böylelikle RAM kısıtlamalarıyla ilgili problemler ortadan kalkmış olur.

VPS paketlerinde aynı donanımı kullanan herkes aynı işletim sistemini kullanırken VDS'te durum biraz daha gelişmiştir ve her kullanıcının kendine ait işletim sistemi vardır. Yani VDS serverlarının üzerinde VPS'ten farklı olarak birbirinden bağımsız şekilde çalışan işletim sistemleri ya da sunucu yazılımları bulunabilir. Böylelikle sanal kısıtlamalar yazılımsal olarak ortadan kaldırılabilir.

ucuz vds

vds-hosting-sunucu-merkezi

VDS Hosting vs. VPS Hosting / Hangisi Daha İyi?

Yukarıda VDS'in ve VPS'in neler olduklarından bahsettik. Şimdi bu 2 başlığın hangisini kullanmanız gerektiği üzerinde duracağız. 'VPS mi VDS mi?' Ya da 'VPS Hosting mi yoksa VDS Hosting mi sizin için daha uygun?'

VPS kullanan bir kişi, sunucu üzerinde işletim sistemi kuramaz ve doğal olarak üst düzey erişim imkanlarına sahip değildir. VDS'te ise kullanıcıların sunucu üzerinde mutlak hakimiyeti vardır ve istedikleri işletim sistemini kurarak istedikleri değişiklikleri yapabilirler. VDS'in sunucuları ana makinedeki diğer sunuculardan farklıdır. Böylelikle kaynaklar sadece kullanıcıların isteklerine göre kullanılır. VPS'te ise kaynaklar diğer kullanıcılarla ortak şekilde kullanılır.

Piyasadaki VPS ürünleri genellikle OpenVZ sanallaştırma katmanı tabanlı Virtuozzo ve benzeri ürünlerdir. Bu teknolojilerde hipervizör yoktur ve sanallaştırma işlemleri mevcut işletim sisteminin çekirdeği seviyesinde yapılabilir. Sanal ortamlar, üzerinde çalıştıkları işletim sisteminin bir klonu niteliğinde oldukları için kaynakları üzerinde bulundukları sunucunun kaynaklarıyla sınırlıdır. Bu sebeple bir VPS'in CPU ya da bellek gibi kaynakları garanti edilemez. Ayrıca VPS teknolojisinde izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişilebilirlik sağlamak mümkün değildir.

VDS ise VMWare gibi bir donanımın seviyesinde sanallaştırma yapar. Bu sanallaştırma, donanım seviyesinde olduğu için gerçek sunucudan hiç farkı yoktur. VDS, hipervizörleri sayesinde CPU ve RAM gibi kaynakları garanti eder. Ayrıca VDS mimarisi ile izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişilebilirlik garanti edilir.

Shared(Paylaşımlı) Hosting'ten VDS Hosting'e Geçmeli Miyim?

Eskiden maliyetleri düşürmek için birçok kişi paylaşımlı web hosting planını kullanmayı tercih ederdi. Fakat teknoloji gelişmeye devam ediyor ve artık çok daha iyi bir seçenek mevcut: VDS Hosting.

VDS hem üst düzey performans sunuyor hem de web siteniz için bu performansın devamlılığını garanti ediyor. Eğer Paylaşımlı Hosting'i tercih ederseniz fiziksel sunucunuzu ve yazılım uygulamalarınızı diğer web siteleriyle birlikte kullanmak zorunda kalırsınız. Paylaşımlı hosting her ne kadar teknik olarak ekstra bilgi gerektirmiyor olsa da düşük maliyetli oluşu birçok kişiyi cezbediyor. Fakat paylaştığınız sunucuda sizin gibi birçok web sitesinin daha var olduğunu unutmamalısınız, diğer web sitelerinin trafiklerinde meydana gelebilecek ani bir artış sizin performansınızı olumsuz etkileyebilir.

VPS de Paylaşımlı Hosting'ten çok farklı değildir. Sadece VPS'i tercih ettiğiniz zaman sunucunuzu daha az kişiyle paylaşmış olursunuz.

VDS'te ise yukarıda da değindiğimiz gibi size ayrılmış özel bir sunucu olur. Böylelikle yöneticiler ve üst kimlikler için erişim kolaylığı oluşur ve ayrıca güvenlik, performans gibi konularda da üst düzey hizmet alınır. Fiyat konusunda diğer seçeneklere göre biraz daha maliyetli olan VDS, web sitenizin büyümesini ve kurumsal bir marka olmayı istiyorsanız sizin için en ideal seçenektir.



Sonuç

Haberimizde son günlerin popüler sunucu türleri olan VDS Hosting'i (Virtual Dedicated Server) ve VPS Hosting'i (Virtual Private Server) anlattık. Bu 2 seçeneği birbiriyle kıyasladık ve biz VDS Bulut Sunucu'nun kazanmak konusunda daha ağır bastığını düşünüyoruz. Peki ya siz hangisini tercih edeceksiniz?
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.