Neler yeni

İnternet üzerindeki görsellerin telif hakkında bilmeniz gerekenler

Full Nvme SSD Disk Desteği Sayesinde Çok Daha Hızlı Web Siteleri! 7/24 Destek. Ücretsiz Antispam Koruma. Ücretsiz Domain. Anında Aktivasyon

Turgut K.

İlaydam
Ad
Soyad
Katılım
23 Eylül 2019
Konum
Çorum
Konular
109
Mesajlar
442
Ticaret - 0%
0   0   0
  
iletişim
Meslek
Şahsına Münhasır
picture-gallery-t.jpg


Telif hakkı neyi korur?
Sanatsal veya bilimsel eserlerin yazarlığı telif hakkı ile korunmaktadır.
Sanatsal alandaki “çalışma” kavramı edebi ve işitsel çalışmaların yanı sıra figüratif ve sinematografik olanları da içerir (fotoğraf da dahil). Bir fotoğrafın telif hakkı yasasına (LDA) göre bir eser olarak sınıflandırılabilmesi için, bir "dahinin yaratıcı çalışması" olması gerekir. Bu, fotoğrafçının çekim noktası seçimi, konunun sahnelenmesi veya diyafram ayarları sayesinde fotoğrafik kesim sayesinde, herhangi bir sanatsal temsil biçimini (yasal açıdan) gerçekleştirdiği çoğu fotoğrafla ilgilidir. (bu durumda bir fotoğraf çalışmasından bahsediyoruz). Pasaport fotoğrafları veya kesin yönergelere uygun olarak çekilmiş teknik fotoğraflar gibi rastgele çekilen anlık görüntüler ve fotoğraflar telif hakkının dışında tutulur (bu durumda yasal açıdan basit fotoğraflardan söz ediyoruz).

Bu hükümler temelinde, fotoğrafçı genellikle hem eserin yaratıcısı hem de yazarıdır: yaratılan eserin hangi bağlamda kullanılabileceğine kendisi karar verir (bu hakkı, Başka kişiye tanımlamamışsa). Bir çalışmanın yazarı, fikri sağlayan değil, onu yaratan kişidir.

Ne zaman telif hakkı ihlali olur?
Sayfanıza bir fotoğrafçının resimlerini eklemek istiyorsanız, onun iznine ihtiyacınız var. Telif hakkına sahip değilseniz, neredeyse her zaman telif hakkı ihlali meydana gelir. Bu hüküm, yalnızca ticari amaçlarla (şirket) sitelerde fotoğrafların yayınlanması için değil, genel olarak fotoğrafları ücretsiz olarak erişilebilen herhangi bir web sitesine yüklemek için de geçerlidir. Fotoğrafların sosyal medyada kullanılması bile yazar tarafından açıkça onaylanmalıdır.


Telif hakkı ihlali ve sonuçları
İnternetteki fotoğrafların çoğu (videolar, grafikler ve diğer çalışmalar dahil) ücretsiz olarak erişilebilir olduğundan, birçok kullanıcı yanlışlıkla bunları kendi amaçlarınız için kullanabileceğine inanır. Web'de telif hakkı ihlali bulmak bu arada düzenlenmiş bir iş haline geldi. Daha büyük şirketler, markalar veya ajanslar, haklarına sahip oldukları eserlerin yetkisiz kullanım durumlarını bulmak için ağı inceler. Fotoğrafçılar ayrıca bu işi kendileri için yapmak üzere kontrol ajanları kiralayabilir. Telif hakkı kuralları oldukça basittir: Yazarın izni olmadan, görüntünün yalnızca şirket sayfanıza eklenerek bile yayılmasına izin verilmez. Telif hakkını ihlal edenler uyarılar ve para cezaları ile ve en kötü durumda bile duruşmalarla uğraşmak zorundadır.

Başkalarının fotoğrafını kullanmak
Başkasının fotografik materyalini kullanmadan önce, yazarın bir lisans, yani görüntüleri kendi amaçlarınız için kullanmanıza izin vermesi gerekir. Ancak, hakların kime ait olduğu ve yazarla nasıl iletişime geçilebileceği her zaman net değildir. Bu sorunun üstesinden gelmek için web sitesi operatörlerinin iki seçeneği vardır: fotoğraf ajanslarını kullanın veya Flickr gibi portallar aracılığıyla Creative Commons lisansına sahip resimleri kullanın.

Creative Commons nedır

Creative Commons (CC), telif hakkı için çeşitli standart lisans anlaşmaları sunan, Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Yazarlar, bu lisansların yardımıyla çalışmalarını halka açık hale getirebilir ve istenen kullanım koşullarını belirleyebilir. Resimler ile birlikte metinler, müzik parçaları veya videolar için lisans talep etmek de mümkündür. CC lisansları altında kullanım tamamen ücretsizdir veya kısmen sınırlıdır. Bazı yazarlar ticari amaçlarla kullanılmasını yasaklar, diğerleri ise işlenmesini. Genellikle, yalnızca yazar ve lisanstan açıkça bahsedildiğinde kullanıma izin verilir. Flickr gibi sayfalar, kullanıcının kendi ihtiyaçlarına tam olarak uyan, yani şirket sayfalarında ticari amaçlarla da kullanılabilen görselleri aramasına olanak tanır.

Fotoğraf ajansları

Fotoğraf ajansları, fotoğrafçılar adına telif hakkı yönetimiyle ilgilenir, onları bir anlamda alıcılarla buluşturur ve böylece fotoğrafın hakkını korur. Zaten küçük miktarlar için, şirketler, blog yazarları, kuruluşlar ve sıradan kullanıcılar kamuya açık amaçlar için görsel satın alıyor ve bunun % 15 ila 45'i sanatçıya tazminat olarak gidiyor. Fotolia veya Shutterstock gibi sayfalarda, lisansı kolayca satın alınabilen her türden görseli bulabilirsiniz.

  • Zorunlu lisansa sahip fotoğraf materyali: Bu fotoğraflar için, yayınların türüne ve oranlarına bağlı olarak kullanım ücretleri uygulanır.
  • Telif hakkı olmayan bir lisansa tabi olmayan fotoğraf materyali: Bir lisans ücretinin tek bir ödenmesi ile alıcı, görüntüleri sınırsız kullanabilir.

Fotoğraf ajanslarından alınan görüntüleri kullanırken, ilgili lisans sözleşmesinin hükümlerine dikkatle uyulmalıdır. Yazarın yanlış veya eksik anılması bile kanuna aykırıdır ve uyarılara tabidir. Yönergeler fotoğraf ajanslarına bağlıdır, bazıları için yasal notlarda yer verilmesi yeterliyken, diğerleri için yazar ve ajansın alternatif metinde, başlıkta ve / veya resim başlığında da belirtilmesi gerekir.

Kendi Resimlerimi kullanabilirmiyim?

Lisans maliyetlerinden kaçınmak ve ajanslardan üçüncü şahıslardan bağımsız kalmak için sitenizin fotoğraflarını kendiniz yapabilirsiniz. Bir görüntünün yazarı olsanız bile, her zaman sınırsız hakka sahip değilsiniz. Üçüncü bir tarafın (mimar, sanatçı, vb.) Çalışmalarını tasvir etmek istiyorsanız, motif seçiminde de sınırlamalar olabilir.

İnsanların fotoğrafları

Kural olarak, her kişi kendi fotoğrafına sahip olma hakkına sahiptir, bu da tasvir edilen kişinin izni olmadan fotoğrafların yayınlanamayacağı veya dağıtılamayacağı anlamına gelir. Profesyonel alanda modeller, çekimler için yeterli ücret alır, ve haklarını devreder. Kullanım kapsamı (örneğin reklam) ile ilgili onay ve anlaşma önden yazılı olarak verilmelidir.

Ancak insan fotoğraflarında bazı istisnalar bulunmaktadır. Tasvir edilen kişinin açık rızası aşağıdaki durumlarda gerekli değildir:

fotoğraf
bir görüntünün arka planında olması;
fotoğraf, ön plandaki belirli bir kişiyi değil, bir grup insanı tasvir ediyorsa;
fotoğraf, önemli olayların bir ifadesi ve / veya çağdaş tarihteki önemli kişileri (politikacıları, oyuncuları, sporcuları) tasvir ederse;
fotoğraf, topluluk için bilgi açısından ilgi çekerse;
fotoğraf Sanatsal açıdan büyük ilgi görüyorse.

Kanunda bir kişinin kendi fotoğrafına ilişkin özel bir durum çocuk fotoğraflarıyla gösterilmektedir. Küçüklerin fotoğraflarına genellikle resmedilen kişinin rızasıyla izin verilir. Ancak fotoğrafları yayınlamak ve yaymak istiyorsanız velilerin rızası gereklidir.

Ürün resimleri

Nadiren bir Online mağaza ürün resimlerine yer vermez. Bu durumda, satılan malın fotoğraflarının üreticilerin açık rızası olmaksızın yayınlanmasına ve yapılmasına göre kural uygulanır. Oluşturulan fotoğraf korumalı bir çalışmayı temsil edebiliyor. Fotoğrafçı ve ayrıca mağaza müdürü her zaman fotoğrafların telif hakkına sahiptir. Üçüncü şahıs ürün resimleri telif hakkına tabidir ve yalnızca onay alınarak yayınlanabilir. Üreticinin kendisi ürünün fotoğraflarını kullanıma sunması durumunda, kullanımını düzenleyen koşullar yazılı olarak belirtilmelidir.

Kanun hangi tarafta?
İnternetteki görsellerin telif haklarıyla uğraşırken oyunun kurallarına bağlı kalmak önemlidir. Görsellerin satın alınması sırasında açık dokümantasyon ve lisans sözleşmesinin tam olarak gözlemlenmesi, iki temel unsur olmaya devam etmektedir. Profesyonel kuruluşlarla birlikte çalışanlar, ilgili hükümlere uymalıdır ve bu nedenle, kendinizi güvenilmez kaynaklardan uzak tutmak önemlidir. Bilinmeyen yazarların resimlerinin kullanımından da kaçınılmalıdır. Tek başına çekilen fotoğraflar için, yürürlükteki düzenlemeleri dikkate almak önemlidir: eğer fotoğrafları kişilik haklarını ve evin dokunulmazlığını ihlal ediyorsa, görsellerin telif hakkı site yöneticileri için pek bir işe yaramaz. Telif hakkı konusuna belirli bir yüzeysellikle yaklaşan herkes, sonuçlarıyla ilgilenmelidir. Bu, uyarılar tazminat taleplerine yol açabilir. Bu durumda, bir avukatın tavsiyelerine uymanız ve hukuki bir anlaşmazlığı önlemek için haklara sahip olan kişiyle iletişime geçmeniz önerilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.