Volkyci
Grafik tasarımcı
Herkese merhaba! Umarım yeni yıl hepimiz için harika şeyleri beraberinde getirmiştir. 2021’in bir kılavuzu çevirerek size sunmak istedim. Daha Hatasız Fotoğraflar, çekebilmek için;
* Bir projeye nasıl başlayıp nasıl bitirmeliyiz bu süreci yedi adım olarak size aktaracağım.
*Öncelikle kendi fotoğraf çekimlerimize bakarak nelerin eksik olduğunu analiz etmeliyiz. Kendini geliştirmenin ilk adımı eksiklerini tespit etmek ve kabul etmektir. Böylece yeni hedefler koyarak bu eksikleri kapatmak için yeni şeyler öğrenmeye başlayabiliriz. Evet hadi şu 7 adıma geçelim ve geçen seneye göre daha güzel daha hatasız projeler üretmeye başlayalım.
Bu yazdığınız proje ve hedeflerinize sık sık göz atın. Yazıp bir kenara atmak ve uzun süre bu hedefleri kontrol etmemek yine fayda sağlamayan bir davranış olacaktır. Sık sık hedefleriniz üzerinde hayaller kurun ve kontrol edin.
Bu Ekipmanları öğrenmek, hangisinin daha gerekli olduğunu analiz etmek bunların her biri sizin hedefiniz olabilir. Hedeflerinizi bu şekilde küçük parçalara ayırırsanız ilerlemeniz daha kolay olacaktır.
Örneğin 50mm bir objektif ile bahçenizde denemeler yapabilirsiniz. Doğal yaşam fotoğrafçılığı hakkında teorik eğitimler alabilirsiniz. Sanki bir telefoto objektifiniz varmış gibi bu konu hakkında araştırma yapmaya devam edin. Bu süreçte objektif almak içim birikim yaparken işin mutfağını da öğrenmiş olacaksınız. Doğada hayvanları ürkütmeden onlara nasıl yaklaşılır bunlar hakkında denemeler yapın. Önemli olan ana hedefinize yaklaşmak. Alt hedefler sizi bitiş çizgisine yaklaştırır.
Ekstra zaman, çoğumuzun sahip olmadığı bir şeydir; bu nedenle, bir fotoğrafçı olarak öğrenmekte olduğunuz yeni becerileri uygulamak için her gün biraz zaman ayırmaya veya en azından her hafta çalışmaya özen göstermelisiniz.
Buradaki en önemli nokta güvenilir kaynaklardan geri bildirim almaktır. Fotoğraflarınızı arkadaşlarınıza ve ailenize göstermek harika olsa da onlar her zaman gerçekçi bir yaklaşımla size yaklaşamaya bilirler. Bunun yerine, çalışmalarınızı diğer fotoğrafçılarla paylaşarak kendinize meydan okuyun. Bunu yapabileceğiniz bir çok sosyal medya grubu ve forum var.
Bu süreç hızlı ve basit değildir kendinize zaman verin. Unutmayın sadık kaldıkça bilgileriniz çok daha fazla kuvvetlenecektir. Bu yıl ilham alınacak bir çok projeye imza atmanız dileği ile...
* Bir projeye nasıl başlayıp nasıl bitirmeliyiz bu süreci yedi adım olarak size aktaracağım.
*Öncelikle kendi fotoğraf çekimlerimize bakarak nelerin eksik olduğunu analiz etmeliyiz. Kendini geliştirmenin ilk adımı eksiklerini tespit etmek ve kabul etmektir. Böylece yeni hedefler koyarak bu eksikleri kapatmak için yeni şeyler öğrenmeye başlayabiliriz. Evet hadi şu 7 adıma geçelim ve geçen seneye göre daha güzel daha hatasız projeler üretmeye başlayalım.
1- Hedeflerini Belirle ve Not Al
Evet yeni yıldan nasıl beklentilerimiz varsa aynı şekilde yapacağınız projeden ve çekeceğiniz fotoğraftan da beklentileriniz, hedefleriniz olmalı. Bu hedefleri yalnızca kafanızda tutmanız size fayda sağlamayacaktır. Bu hedefleri not almalısınız. Cep telefonunuza, bir not kağıdına veya herhangi bir deftere beklentilerinizi sırası ile yazın.Bu yazdığınız proje ve hedeflerinize sık sık göz atın. Yazıp bir kenara atmak ve uzun süre bu hedefleri kontrol etmemek yine fayda sağlamayan bir davranış olacaktır. Sık sık hedefleriniz üzerinde hayaller kurun ve kontrol edin.
2- İşleri Basitleştirmeye Çalışın
Çok zor ve karmaşık hedefler koymak sizi eğitmez. Öncelikle işinizi kolaylaştıracak basit hedefler belirleyin. Örneğin Astro fotoğrafçılık alanına yönelmek istiyorsunuz diyelim. En basit adımdan başlayın. Astro fotoğrafçılık için gerekli ekipmanlara sahip olmak gibi basit hedefler koyun.Bu Ekipmanları öğrenmek, hangisinin daha gerekli olduğunu analiz etmek bunların her biri sizin hedefiniz olabilir. Hedeflerinizi bu şekilde küçük parçalara ayırırsanız ilerlemeniz daha kolay olacaktır.
3- Harekete Geçin
Hedefleriniz için yeteri kadar ilerleyememiş olabilirsiniz. Örneğin vahşi yaşam fotoğrafçılığı alanında çalışmak istiyorsunuz ana hedefiniz bu olsun. Ancak bunu gerçekleştirmek için iyi bir telefoto objektif gerekebilir ve sizin şuan için böyle bir lens alacak bütçeniz olmayabilir. Bu durumlarda bütün hedeflerinizi kenara koymayın. Ana hedefinize ulaşana kadar küçük hedeflerinizi yapmaya devam edin.Örneğin 50mm bir objektif ile bahçenizde denemeler yapabilirsiniz. Doğal yaşam fotoğrafçılığı hakkında teorik eğitimler alabilirsiniz. Sanki bir telefoto objektifiniz varmış gibi bu konu hakkında araştırma yapmaya devam edin. Bu süreçte objektif almak içim birikim yaparken işin mutfağını da öğrenmiş olacaksınız. Doğada hayvanları ürkütmeden onlara nasıl yaklaşılır bunlar hakkında denemeler yapın. Önemli olan ana hedefinize yaklaşmak. Alt hedefler sizi bitiş çizgisine yaklaştırır.
4- Bol Bol Fotoğraf Çekin
Projeniz veya hedefiniz her ne olursa olsun şu değişmez bir gerçektir ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar fazla teknik geliştireceksiniz. Pratik yapmak çok önemlidir hem teorik olarak öğrendiklerinizi test etme açısından size harika bir deneyim sağlar hem de hedeflerinizin şekillenmesinde yardımcı olur.Ekstra zaman, çoğumuzun sahip olmadığı bir şeydir; bu nedenle, bir fotoğrafçı olarak öğrenmekte olduğunuz yeni becerileri uygulamak için her gün biraz zaman ayırmaya veya en azından her hafta çalışmaya özen göstermelisiniz.
5- Kendinizi Eleştirin Fakat Acımasız Olmayın
Bir çok fotoğrafçı kendisine haksızlık yapıyor. İşler istediği gibi gitmediğinde hemen enerjimiz düşüyor olabilir. Aslında bu anlar daha iyi bir fotoğrafçı olabilmek için çok değerlidir. Fotoğraflarınızı oluştururken yaptığınız hatalar başarısızlık değil öğrenme fırsatlarıdır.6- Geri Bildirimler İsteyin
Bu en temel iletişim kurallarından biridir. “Feedback” hayatımızın her alanında olduğu gibi fotoğrafçılık için de mükemmel bir eğitim biçimidir. Biraz korkutucu olabilse de, fotoğraflarınıza geri bildirim almak, becerilerinizi geliştirmenin ve dikkatini yoğunlaştırmanız gereken alanları tanımlamak için harika bir yoldur.Buradaki en önemli nokta güvenilir kaynaklardan geri bildirim almaktır. Fotoğraflarınızı arkadaşlarınıza ve ailenize göstermek harika olsa da onlar her zaman gerçekçi bir yaklaşımla size yaklaşamaya bilirler. Bunun yerine, çalışmalarınızı diğer fotoğrafçılarla paylaşarak kendinize meydan okuyun. Bunu yapabileceğiniz bir çok sosyal medya grubu ve forum var.
7- Asla Öğrenmeyi Bırakmayın
Bu listenin en klişe adımı olduğunu biliyorum. Ancak kamera, objektif, kompozisyon, aydınlatma vb. konularda sürekli kendinizi geliştirmek güncel olanı takip etmek bütün bu listede yazanlardan daha da önemlidir.Bu süreç hızlı ve basit değildir kendinize zaman verin. Unutmayın sadık kaldıkça bilgileriniz çok daha fazla kuvvetlenecektir. Bu yıl ilham alınacak bir çok projeye imza atmanız dileği ile...