- Ad
- ZEKİ
- Soyad
- AYGÜN
- Katılım
- 18 Ocak 2019
- Konum
- Yalova
- Konular
- 777
- Mesajlar
- 2,932
- Ticaret - 0%
- Meslek
- Webmaster & SEO
Detay
- Meslek
- Webmaster & SEO
- Tecrübe
- 12 Yıl
- Uzmanlık alanları
- Web tasarım, PHP, SEO, Seslendirme, Video montaj
- İş referanslarım
- youtube.com/channel/UC0EKnd0EWBefw9Wrqw_wrAA
- Üyelik tipi
-
- Bireysel
- Hesap
-
ZEKİ AYGÜN
HESAP NO; 1237-0056746
ŞUBE: DOSAB BURSA
İBAN: TR69 0004 6012 3788 8000 0567 46
- Hesap
-
ZEKİ AYGÜN
HESAP NO: 497-6640783
ŞUBE: GEMLİK
İBAN: TR60 0006 2000 4970 0006 6407 83
- Photoshop
-
- Orta düzey50%
- İllüstratör
-
- Başlangıç düzeyi30%
- UI / UX tasarım
-
- İleri düzey90%
- PHP
-
- Orta düzey50%
- CSS3
-
- İleri düzey90%
- JavaScript
-
- Orta düzey50%
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan e-ticaret sitelerinde, tüketicilerin haklarının korunması için bazı hukuki işlemler söz konusudur. Tüketicinin güvenliğinin sağlanması ve e-ticaret sitesine güven duyarak alışverişini gerçekleştirmesi için bu hukuki metinlerin bulunması gerekmektedir. E-ticaret sitesi sahiplerinin kesinlikle üzerinde durması gereken bir konudur ve kanunlara uygun bir şekilde bu işi yapması için zorunludur.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, e-ticaret sitelerinin bulundurması gereken hukuki metinlerin başında Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Ön Bilgilendirme Formu gelmektedir. Bu metinlerin ayrıntıları Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile düzenlenmektedir ve e-ticaret sitesinden mal veya hizmet alımı yapacak olan tüketicinin bu metinleri okuyarak onaylaması gerekmektedir. Bu iki metin dışında Üyelik Sözleşmesi, Kullanım Koşulları, Gizlilik Politikası da bulunması gereken hukuki metinlerdir.
* Ön Bilgilendirme Formu
Ön Bilgilendirme Formu, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin “Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü” başlığı altında bulunan 5. maddeye göre düzenlenen bir metindir. En önemli işlevi ise alıcıya; satıcı hakkında doğru, gerçek ve eksiksiz bilgi akışı sağlamaktır. Ön Bilgilendirme Formu ile satıcı ve yapılacak işlem ile ilgili tüm bilgiler, işlem gerçekleştirilmeden önce alınmış olur.
Ön Bilgilendirme Formu, Mesafeli Satış Sözleşmesi’nin onaylanmasından ve satış işleminin gerçekleşmesinden önce alıcıya gösterilmesi gerekir. Satıcı ile ilgili detaylı iletişim bilgileri, satışa konu olan mal veya hizmet hakkında temel nitelikler, Türk lirası cinsinden satış fiyatı, teslim masrafı, vade – taksit bilgiler, cayma hakkının şartları ve kullanımı gibi temel bilgileri içermektedir.
* Mesafeli Satış Sözleşmesi
Bir e-ticaret sitesinin en önemli hukuki metni olarak görülmektedir. Bu sözleşmede yer alan konular, her satış işlemi için alıcı ve satıcı arasındaki hukuki bağı kurmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise satılan mal veya hizmetin ayrıntılarının, vergi ve kargo dahil satış fiyatının, cayma hakkının eksiksiz olarak sözleşmede bulunmasıdır.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 48. Maddesi ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince düzenlenirler. Ön bilgilendirme formunda yer alan bilgiler ve ek olarak satış işlemi, malın veya hizmetin ayrıntıları ile ilgili bilgileri de içeren geniş kapsamlı sözleşmelerdir. Mesafeli Satış Sözleşmesi, e-ticaret sitesinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir ve satış ancak sözleşmenin alıcı tarafından onaylanması ile gerçekleşmektedir. 06.03.2011 tarihli resmi gazetede 227886 sayılı yöneltmelik gereğince düzenlenmiştir ve sözleşmenin onaylanmış hali satıcı tarafından 3 yıl saklanmak zorundadır.
Mesafeli Satış Sözleşmesi’nde satıcı, yerine getirmesi gereken taahhütleri belirler ve her satışa özel düzenlenmiş sözleşmeyi alıcıya onaylatır. Yani Mesafeli Satış Sözleşmesi, satış işleminin şartlarını belirler ve her işlem için özel olarak düzenlenir. Alıcı ise her işlem öncesinde bu sözleşmeyi onaylamalıdır.
* Üyelik Sözleşmesi
Üyelik oluşturmanız gereken e-ticaret sitelerinde, kullanıcının üye olurken bilmesi ve kabul etmesi gereken hak ve sorumlulukları belirleyen sözleşmelerdir. Üyelik sözleşmeleri e-ticaret sitesinin işleyişi hakkında bilgi verirken, üye ile site arasındaki hukuki ilişkinin sınırlarını da belirlemektedir. Mesafeli Satış Sözleşmesi’nde olduğu gibi üye olmak isteyen kullanıcı ile site arasındaki hukuki bağı kurma görevi de bulunur. Bu şekilde, o e-ticaret sitesinin bir üyesi olursunuz ve karşılıklı sorumluluklarınız başlamış artık başlamıştır.
Üyelik sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise üye olunan süre itibariyle e-ticaret sitesinin nasıl kullanılacağı, sitenin verdiği hizmetin ne olduğu, üyeliğin başladığı süreden itibaren bilinmesi gerekenler, açıkça ve şüpheye mahal vermeden belirtilmelidir. E-ticaret sitesi ve üye arasında meydana gelecek bir uyuşmazlık durumunda, üyelik sözleşmesi göz önünde bulundurulur.
* Kullanım Koşulları
Tüm internet sitelerinde ve özelikle e-ticaret sitelerinde bulunması gereken bir metindir. Kullanım koşulları, siteye üye olunsun veya olunmasın ziyaret eden kullanıcının sitede dolaşırken tabii olduğu koşulları belirtmektedir. Kullanıcının site içerisinde nasıl hareket etmesi gerektiğini anlatmaktadır. Kişiler, web sitesine girdikleri andan itibaren belirtilen kullanım koşullarına tabi olur.
Üyelik sistemi olsun veya olmasın, internet sitesinin tek taraflı beyan ile kullanıcılara sunduğu site kuralları olarak da tanımlanabilir. Bu kurallarda en önemli olan ise sitenin kullanımı hakkında verilecek bilgilerdir. Kullanım koşullarında, sitenin kullanımı ve site kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.
* Gizlilik Politikası
Bir kullanıcının internet sitesini ziyaret ettiği sırada; hangi verilerin neden toplandığını, ne kadar süre tutulduğunu, kimlerle paylaşıldığını ve verilerle ne yapıldığını kullanıcıya bildiren metin gizlilik politikasıdır.
Benzer konular
- Cevaplar
- 0
- Görüntüleme
- 2K
- Cevaplar
- 0
- Görüntüleme
- 154
- Cevaplar
- 0
- Görüntüleme
- 307
- Cevaplar
- 0
- Görüntüleme
- 397